2. radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“

U srijedu, 26.1.2022. u prostorijama posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, održana je druga radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ pod financijskom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji je nositelj Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina sa partnerima na projektu Osnovnom školom Eugena Kumičića, Slatina i Zavičajnim muzejom Slatina.

Radionica je održana u dvije grupe sa učenicima iz posebnog odjela i učenicima osmih razeda, istoimene škole pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić i Patricije Karaman.

Na ovoj radionici učenici su radili aktivnosti kojima je za cilj podizanje razine samopouzdanja kroz pozitivno razmišljanje o sebi i osvješčivanje svojih dobrih strana.

Prva aktivnost uključivala je gledanje u „najveće blago“ skriveno na dnu kutije. Učenici su svaki ponaosob pogledali u kutiju, te ugledavši skriveni predmet morali su razmisliti o tome što su vidjeli. Na dnu kutije bilo je ogledalo, tako da su učenici zapravo vidjeli sami sebe, odnosno svoj odraz. Nakon provedene aktivnosti, razgovarali smo o dojmovima, te je svatko od učenika rekao koje su njegove vrline i dobre strane.

Uslijedila je glavna aktivnost u kojoj smo učenike poticali na aktivnost i izlaganje (samopozdanje putem nastupa). Učenicima je podijeljen radni listić s nacrtanim balonima, a zadatak je bio odgovoriti na sedam pitanja te odgovore upisati u ponuđene balone. Učenici su navodili odgovore na sljedeća pitanje: Navedi dio tijela koji mi se sviđa; Dobar/dobra sam u aktivnostima; Moje su pozitivne osobine; Osjećam se ponosno kad; U životu bih želio/željela postići; U školi mi najbolje idu predmeti; Želio/željela bih da me moji prijatelji pamte po…

Završna aktivnost nazvana „Klupko lijepih riječi“ uključivala je bacanje klupka između učenika koji su stajali u krugu, te su onome kome su bacili klupko trebali uputiti lijepu riječ.

Upravo sa lijepim riječima koje smo uputili jedni drugima, sa većom razinom samopouzdanja i pozitivnim mislima završili smo današnje druženje.