36. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Ovaj, 36. tjedan našeg zajedničkog druženja stavljamo u Top3 tjedna „Škole samostalnog življenja“, a sve je počelo obilježavanjem Dana žena.

Naučili smo zašto se Dan žena obilježava, zašto je još poznat i kao 8. mart, razgovarali smo i o zanimanjima kojima se žene bave i koje sve to poslove žene mogu raditi i rade, a njihov Dan čestitali smo i ženama poduzetnicama, našim sustanarkama Poduzetničkog inkubatora Slatina.

 

Nemamo mnogo zajedničkih gledanja filmova, ali „Anka“ film Dejana Ačimovića naša je preporuka od srca, a stavljamo vam i poveznicu na kojoj film možete besplatno pogledati ovdje.

A zašto ga pogledati?

„Anka“ je ekranizacija Lovrakova romana „Anka Brazilijanka“ snimljena 2017. godine. Ono što će vas oduševiti je priča o snazi i moći dječje ljubavi kroz bajku za djecu i odrasle, a da ne pokvarimo, više ne otkrivamo.

Pozornost smo posvetili i važnosti voća u našoj prehrani, a razgovarali smo o tome koliko često jedemo voće, koji se to vitamini i minerali nalaze u voću i zašto su nam važni, pa je nakon teorije uslijedila praksa. Voće smo kupili, pripremne radnje obavili i zasladili se voćnom salatom i smoothijem.

No, pravi šećer došao je na kraju. Cijeli tjedan nestrpljivo smo čekali i napokon dočekali odlazak u Viroviticu i posjet „Velikoj izložbi malih vlakova“ i to vlakom. Nekima od nas to je bilo prvo putovanje vlakom, pa možete zamisliti uzbuđenje i „jedvačekanje“.

I što da vam kažemo? – mi smo se Oduševili!

A oduševilo nas je Sve! – od putovanja vlakom do izložbe, jer bio je to pravi doživljaj. S epidemiološkim mjerama smo upoznati, a da nam put prođe što ugodnije i sigurnije pobrinuo se i Putnički prijevoz Hrvatskih željeznica na čemu im se od srca zahvaljujemo.

Pravo iznenađenje dočekalo nas je na Željezničkom kolodvoru Virovitica. Na kolodvoru nas je dočekao Goran Denac, predsjednik Društva inženjera i tehničara strojarske struke „OTO HORVAT“, Virovitica. Gospodin Goran upoznao nas je s poviješću Željezničkog kolodvora u Virovitici, proveo nas izložbom i upoznao s poviješću vlakova i njihovom namjenom nekada i danas. Naravno, nas je oduševila mogućnost da sami upravljamo vlakovima a neki od nas uspješno su položili ispit i stekli diplomu „Strojovođe za male vlakove“.

Danas puno preporučujemo, ali ako se već nađete u Virovitici posjetite prvi kat Željezničkog kolodvora Virovitica i uživajte u prekrasnim maketama željezničkih kolodvora, tunela, kompozicija koje putuju, stručnom i prije svega ljubaznom vodstvu godpodina Denca jer ne ćete se razočarati.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.