37. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan nam je bio zanimljiv i uzbudljiv, puno smo se družili, radili, kao i uvijek ponešto i naučili, a započeli smo ga uz kavu i čaj te čašicu razgovora.
Prateći fotografije razgovarali smo i sabirali dojmove s „Velike izložbe malih vlakova“, a razgovarali smo i o nekim budućim putovanjima vlakom, nadajući se nekom malo dužem putovanju, možda onom do mora.

Da nas uz dobar glas, prati i dobar stas borba je svakodnevna, a na dnevnom redu su se iz tog razloga našle i vježbe pravilnoga držanja tijela. Iako se trudimo što više kretati i šetati, dnevne aktivnosti nam to ne dopuštaju baš uvijek a s godinama moramo priznati malo smo se i zgrbili. Vježbe pravilnoga držanja tijela pomogle su nam da rasteretimo svoja leđa a samim time lakše i bolje se osjećamo.

Što se tiče učenja, naučili smo koje sve vrste tla u Hrvatskoj imamo, ali i kako se pojedina vrsta tla obrađuje. Pozabavili smo se i alatima za obradu tla, a kako svoj povrtnjak još uvijek nemamo, saznali smo da neko povrće može uspijevati i u cvjetnim teglama, te smo odlučili napraviti svoj mali „balkonski vrt“ u Poduzetničkom inkubatoru Slatina. Da ne ostane samo na priči, uputili smo se do poljoprivredne ljekarne, kupili sve što nam je potrebno i aktivno se bacili na sadnju povrća i začinskog bilja.

Tjedan smo završili s još malo učenja i upoznavanja nama poznatih i manje poznatih Slatinčanki u Zavičajnom muzeju Slatina. Pod vodstvom kustosa muzeja Srđana Đuričića upoznali smo život Slatinčanki koje su svoj trag ostavile na području obrazovanja, kulture, zdravstva, sporta i poduzetništva te uvelike doprinijele podizanju kvalitete života u našem gradu.
Izložbu je pripremilo sedam učenica trećeg i četvrtog razreda ekonomije Srednje škole Marka Marulića pod mentorstvom prof. Sanje Mrzljak Jovanić i četrnaest učenika drugog razreda prodavač Industrijsko-obrtničke škole Slatina pod mentorstvom prof. Nede Mađarac.
Izložba je otvorena do 23. ožujka tako da je još uvijek stignete pogledati.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.