7. radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“

U četvrtak 7.4.2022. godine u prostorijama posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, održana je sedma radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ pod financijskom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji je nositelj Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina sa partnerima na projektu Osnovnom školom Eugena Kumičića, Slatina i Zavičajnim muzejom Slatina.

Sudionici projekta su 10 učenika posebnih odjela i 10 učenika osmih redovnih razreda istoimene škole, podjeljeni u dvije grupe pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić i Patricije Karaman.

Na današnjoj 7. radionici projekta putem zabavnih aktivnosti bavili smo se našim RAZLIKAMA, ali i našim SLIČNOSTIMA. Cilj radionice bio je poticati tolerantnost prema osobnim izborima te poticati poštivanje međusobnih različitosti kroz suradnju među učenicima.

U prvoj aktivnosti učenici su bili podijeljeni u parove (jedan učenik iz redovnog razreda i jedan učenik iz posebnog odjela) i svaki par imao je zadatak pronaći 4 kartice s pitanjima o sličnostima i različitostima.

Na ulaznim vratima posebnog odjela učenike je dočekalo pismo i karta s uputama, te nakon što su dobro proučili kartu, krenuli su u potragu za navedenim karticama. Potraga se odvijala u prostoru škole, ali i na školskom igralištu, a kartice s pitanjima bile su skrivene na tajnim mjestima. Potraga je završena nakon što je svaki par pronašao sve 4 kartice.

Nakon što su svi učenici uspješno pronašli sve 4 kartice, izradili smo plakat o sličnostima i različitostima.

Svaki par odgovorio je na sljedeća pitanja s kartica: Po čemu se vi razlikujete?; Je li to što ste različiti dobro?; Po čemu ste slični i koje su vam stvari zajedničke?; Što mislite o onima koji se ružno ponašaju prema nekome tko je različit?; Je li uživate u zajedničkom druženju i aktivnostima?

Na kraju zaključili smo ono što smo već dobro i znali, a to je da iako smo RAZLIČITI, svi smo SLIČNI!