Dan osoba s Down sindromom

KADA?

Ujedinjeni narodi su 10. studenog 2011. prihvatili predloženu rezoluciju i donijeli odluku da se 21. ožujka obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (World Down Syndrome Day).

KAKO SUDJELOVATI?

Pozivamo vas da na taj dan vaša djeca, kao i vi sami, podržite djecu i osobe s Down sindromom nošenjem različitih („rasparenih“) i šarenih čarapa u znak podrške djeci i osobama s Down sindromom. Svoje rasparene čarapice možete fotografirati i zalijepiti na facebook stranicu: UDRUGA VRETENAC ili poslati na e-mail: UOSIT.vretenac@gmail.com, kako bismo ih objavili na web stranici naše udruge.

ZAŠTO

Na taj način podižemo svijest o problemima i preprekama s kojima se susreću djeca i osobe s Down sindromom te započinjemo razgovor o različitosti, jedinstvenosti i inkluziji. Većim razumijevanjem i poboljšanjem njihovog položaja u društvu možemo unaprijediti kvalitetu života osoba s Down sindromom. Važno je naglasiti da nošenje različitih čarapa NE ZNAČI da djeca i osobe s Down sindromom ne mogu ili ne znaju upariti jednake čarape. Kromosomi svojim oblikom podsjećaju na čarape. Različite čarape simboliziraju našu različitost, a različitosti čine svijet šarenijim i veselijim mjestom.