Patronažne sestre Doma zdravlja VPŽ organizirale radionicu u Udruzi Vretenac u sklopu akcije Grad Slatina-prijatelj djece

U srijedu, 20. rujna ove godine patronažne sestre Doma zdravlja Virovitičko- podravske županije u Slatini obilježile su Svjetski dan prve pomoći u suradnji s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama „Vretenac“ Slatina u sklopu akcije „Grad Slatina- Prijatelj djece“.

om su prilikom patronažne sestre Vesna Kizivat, Lea Vlajnić, Ivona Đorđević, Irena Đorđević i Neda Dušak održale predavanje na temu „Prva pomoć“ u sklopu koje je provedena i radionica pokaznih vježbi kako bi se ukazalo na važnost pravodobne i pravilno pružene prve pomoći.

Svjetski dan prve pomoći prilika je za podsjećanje na važnost učenja prve pomoći te poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć koja pomaže u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.

– Što je prva pomoć, zašto trebamo znati prvu pomoć, kako postupiti u određenoj situaciji, koga nazvati samo su djelić onoga što bismo svi trebali znati, no ipak detaljnije smo obradili svaku situaciju te naposljetku izveli pokaznu vježbu. Na prezentaciji su prikazane situacije u kojima je potrebno znati prvu pomoć (i samopomoć) kod gušenja stranim tijelom u dišnom putu, jakog vanjskog krvarenja, opeklina i porezotina, a sukladno tome prikazani su postupci pružanja pomoći u navedenim situacijama kao što su Heimlichov hvat, postupak postavljanja u bočni položaj te reanimacija, – pojasnila je patronažna sestra i koordinatorica akcije „Grad Slatina- Prijatelj djece“ ispred Doma zdravlja VPŽ za grad Slatinu Neda Dušak te dodala:

– Vretenci su aktivno sudjelovali te nam iznijeli svoja mišljenja i primjere iz života, a najviše zainteresiranosti bilo je na radionici kada su i sami pokušali postaviti osobu u bočni položaj i vježbali pružanje prve pomoći kod gušenja/samogušenja, – zaključila je Dušak naglasivši izuzetnu suradnju s Udrugom Vretenac Slatina.

(Slike i tekst: Radio Slatina)