22. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan kod Vretenaca kao i uvijek bio je ispunjen različitim aktivnostima, pa nam ne ćete zamjeriti što malo kasnimo s tjednom objavom.

O važnosti blagdana Svi sveti i Dušnoga dana razgovarali smo u ponedjeljak. Prošetali smo do slatinskog gradskog groblja, zapalili svijeću te se prisjetili naših dragih koji više nisu s nama.

Početak tjedna ujedno bio je idealan za izradu plana naših nadolazećih aktivnosti, pali su dogovori za izlete, a na papir su se zapisale u neke želje.

Svaki dan učimo i svladavamo nove životne vještine, a nakon prošlotjedne izrade tjestenine za juhu, odlučili smo se pozabaviti dizanim tijestom.

Tijesto “meko kao duša” cure su umijesile, pustile da kvasac odradi svoje, tijesto su zatim izvaljale, lepinje izrezale, ispržile, a ostatak priče vjerujemo da znate – lepinje su netragom nestale.

Sredina tjedna bila je rezervirana za odlazak u “špeceraj”, a prije samog odlaska u nabavku, još jednom smo ponovili važnost racionalnog gospodarenja zajedničkim budžetom, pogledali smo čime raspolažemo, što nam od namirnica nedostaje te prošetali do obližnje trgovine.

Uz planiranje i gospodarenje kućnim budžetom, tema dana bila je posjet Zavičajnom muzeju Slatina. Jasna Horvat, voditeljica dnevnih aktivnosti upoznala nas je s likom i djelom poznatog slatinskog skladatelja Milka Kelemena, te iako ovo nije naš prvi posjet muzeju, još jednom smo utvrdili što u muzeju smijemo, a što ne. U muzeju smo pogledali izložbu fotografija ljudi i krajolika Afrike i Južne Amerike iz zbirke našeg slavnog skladatelja i malo je reći da nas je izložba oduševila.

Kraj tjedna ostavili smo za šetnju gradom, čišćenje i dezinfekciju prostora te pripremu nadolazećih aktivnosti.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.