38. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan nam je počeo radno, možda malo „radnije“ nego inače jer puno toga se našlo na „to do“ listi, a znate kako to ide s vremenom – kada je najviše posla, njega je nekako najmanje.

Zasukanih rukava bacili smo se na proljeće. Iako smo u školi davno naučili da ono počinje 21. ožujka, ove a i zadnjih desetak godina, prema riječima stručnjaka proljeće dolazi dan ranije, odnosno 20. ožujka, no o tome nekoliko redaka kasnije.
Vođeni onom starom da jedna lasta ne čini proljeće, pozabavili smo se vjesnicima ovog godišnjeg doba, razgovarali o promjenama u prirodi koje su nam s proljećem došle, a na tapeti su se našli i takozvani proljetni radovi.

No vratimo se na početak proljeća, pa za one koji žele znati više:
Postoje dvije različite metode utvrđivanja početka i kraja godišnjih doba – meteorološka i astronomska.
Prema meteorološkoj metodi, koja prati rast i spuštanje temperatura te stanje u atmosferi a koordinira se prema kalendaru, svako godišnje doba traje tri mjeseca. Prema ovoj metodi proljeće nam traje od 1. ožujka do 31. svibnja.
Astronomska metoda temelji se na astronomskim sezonama i položaju Zemlje u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska os bude na 23,5° u odnosu na orbitu oko Sunca, pa nam je tako ove godine proljeće došlo 20. ožujka.

Nakon proljeća, posebnu pažnju posvetili smo najdragocjenijoj tekućini na svijetu, te iako ste možda pomislili na nešto drugo, točan odgovor bio bi voda a 22. ožujak poznat je i kao Svjetski dan vode. Razgovor o tome koliko nam je ona važna u svakodnevnom životu i kako bez vode života zapravo nema, bio je samo uvod za našeg današnjeg gosta gospodina Davora Cukora. Davor nas je upoznao s nama najdražom soda-vodom, s poviješću razvoja tehnologije proizvodnje vode pune mjehurića, a vidjeli smo i muzejske primjerke boca za soda-vodu te saznali da nam je ona iz Mađarske već u 19. stoljeću zajedno s obitelji Cukor doselila u Slatinu.

Nama vam je najdraže kada nam dolaze gosti uz koje nove stvari učimo i radimo, a iako Ivanu Sabolić, edukacijsku rehabilitatoricu, više ne stavljamo u kategoriju „gost“, svaki put joj se jednako razveselimo. S Ivanom smo se pozabavili stresom, stresorima u svakodnevnom životu, a naučili smo i neke od metoda nošenja s ovom bolešću suvremenog društva. Ivana nas je upoznala i s vježbama koje ako nas već stresa ne mogu riješiti, vješto nam pomažu umanjiti ga.

Posjetio nas je ovaj tjedan i gospodin Željko Lacko, predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Virovitičko-podravske županije kojem smo uručili donaciju potrepština potrebnih za ugodnije provođenje vremena na dijalizi. Gospodin Željko upoznao nas je s radom svoje Udruge, zahvalio, te nas podsjetio na važnost čuvanja zdravlja svojih bubrega uz želje za što skorijim druženjem članova ove dvije udruge.

Ono to je obilježilo ovaj tjedan su i pripreme za naš uskršnji štand koji ste imali priliku posjetiti u petak i subotu, a uz pripreme za štand bacili smo se i na izradu i ukrašavanje papirnatih pisanica kao pripremu za ukrašavanje onih pravih.
Naravno, lijepo vrijeme iskoristili smo i za obaveznu šetnju, a moramo napomenuti da smo ovaj tjedan na zraku i vježbali. Da ostane zapisano, svaki dan smo kuhali, a kao i uvijek prostor u kojem boravimo smo i generalno očistili.

Tjedan nam je bio malo duži nego inače, te umorno-odmorni želimo Vam ugodnu nedjelju i još ugodniji radni tjedan.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.