9. tjedan „Škole samostalnog življenja“ u okviru projekta „Nauči me i uspjet ću“

Iako ga ljudi ne vole, mi se nekako najviše veselimo upravo ponedjeljku jer znamo da je pred nama tjedan druženja, učenja, upoznavanja.

A ovaj deveti tjedan započeli smo pričama i pustolovinama s ljetovanja našeg Gorana, pretresli smo naravno i vikend iza nas, te smo prokomentirali i željama dopunili ovotjedni plan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“.

Senka, među nama najupućenija u dnevne aktualnosti, pretresla je s ostatkom ekipe trenutno stanje s koronavirusom u Hrvatskoj, ali i svijetu, te smo još jednom zaključili da je čistoća pola zdravlja.
Ususret „Danu pobjede i domovinske zahvalnosti“, kad već nismo u prilici da putujemo, odlučili smo ljepote „Lijepe naše“ upoznati kroz isječke dokumentarnih filmova i reklamnih spotova. Naravno, krenuli smo od zlatnih polja Slavonije, preko Baranje sve do Zagreba, stali smo u Gorskom kotru i Lici. Istra nam je bila malo van puta, ali zato smo preko Kvarnera produžili do splitkog Hajduka da bi put uspješno završili na dubrovačkim zidinama.

Praznik nam je dobro došao za kratak predah i punjenje baterija, pa smo drugu polovicu tjedna dočekali odmorniji no inače.

Upoznajući ljepote naše domovine, saznali smo da u Jadranu svako ljeto uz pokojeg Vretenca zaplivaju i dupini, i to čak njih oko 220. Dan dupina nije fiksno određen međunarodni dan budući da je izvorno osmišljen kao aktivnost usmjerena podizanju svijesti javnosti temeljena na poznavanju lokalne rezidentne skupine dobrih dupina oko otoka Lošinja.

Tako smo ga mi obilježili jučer, četvrtak 6.8.2020., izradili samo mali akvarij i puno toga o dupinima i Danu dupina naučili.

Pa ako niste znali:

  1. Svako ljeto od 1993. godine u Velom Lošinju obilježava se Dan dupina.
  2. Dobri dupin je jedina trajno naseljena vrsta morskih sisavaca u Jadranu.
  3. Najveća Jadranska populacija smještena je u akvatoriju otoka Lošinja, relativno su česti i u ostatku Jadrana, a može ih se vidjeti i u ušćima nekih rijeka.
  4. Dobri dupin zaštićen je prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 30/94) te Pravilniku o zaštiti pojedinih vrsta sisavaca (Mammalia) (NN 31/95).

Dobar četvrtak postao je još bolji uz „Ljeto u kinu“. Odlučili smo se prošetati do ljetne pozornice Kina Slatina, gdje smo uživajući u pomalo jesensko-ljetnoj večeri pogledali animirani film Gordon i Paddy.

Moramo napomenuti da je hit ovoga tjedna bio aparat za palačinke, koje su se radile skoro pa svaki dan, a da održimo ravnotežu između onog „zdravog“ i „nezdravog“ radili su se i popečci od blitve i krumpira te su se cijedile naranče.

Naravno svi sastojci pribavljeni su zajedničkim odlaskom u kupovinu.

Vrlo dobar tjedan zaključili smo metlom, močom i zasukanim rukavima, a zatim odmorili uz cappuccino, čaj i pokoju „ćakulu“.

Dnevne aktivnosti „Škole samostalnog življenja“ održavaju se u prostorijama posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića u sklopu projekta „Nauči me i uspjet ću!“ čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.