8. tjedan „Škole samostalnog življenja“ u okviru projekta „Nauči me i uspjet ću“

Skoro pa već tradicionalno, Vretenci su tjedan započeli opušteno.

Iako to ne spominjemo u našim tjednim objavama, prije, ali i nakon svake radionice vodi se računa kako o higijeni prostora u kojem boravimo, tako i osobnoj higijeni.

A potaknuti najaktualnijom temom i prilagođavanjem na novo normalno, razgovarali smo o tome što mi činimo i kako se štitmo od COVID 19 poznatijeg kao koronavirus.

Pretresle su se i prošlotjedne aktivnosti te vikend iza nas.

Tako smo iz sedmog art tjedna ušli u osmi edukativni tjedan u kojem nam se pridružila Kristina Horvat, magistra sestrinsva, koja je za Vretence održala radionicu na temu „Dijelovi tijela i čovjekovo zdravlje“, a moramo spomenuti i neizostavnu ljetnu poslasticu, kuhani kukuruz. Kristina nas je nakon upoznavanja s vitalnim dijelovima ljudskog tijela i njihovim „održavanjem“, počastila s punim loncem kuhanog kukuruza, a malo je reći da smo uživali.

Tjedan smo slatko nastavili pravljenjem palačinki, a dok su jedni pravili palačinke drugi su se pozabavili macrame tehnikom nizanja narukvica.

Tjedan smo opušteno-edukativno počeli, a skoro pa nikad uzbudnjivije završili.

Posjetili smo Javnu vatrogasnu postrojbu Slatina gdje nas je dočekala Matea Fras Venus, zapovjednica vatrogasaca Virovitičko-podravske županije.

Zapovjednica Matea u prostorijama slatinske vatrogasne postrojbe upoznala je Vretence s poslom Vatrogasca, a ono što je izazvalo posebnu pažnju snimke su intervencija.

Najzanimljiviji je bio sam obilazak vatrogasne postrojbe, upoznavanje s vatrogasnim vozilom, a vidjeli smo i kao nastaje brdo pjene. Ali ni to nije sve, jer ono što će najhrabriji Vretenci dugo pamtiti put je oblaka.

Vatrogasnim autom ljestvama najhrabriji među nama vinuli su se 30 metara u zrak i uživali u najljepšoj panorami, slatinskoj panorami.

Dnevne aktivnosti „Škole samostalnog življenja“ održavaju se u prostorijama posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića u sklopu projekta „Nauči me i uspjet ću!“ čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.