Friends without borders – Communautes de L’ Oise

Danas (12.4.) ne znamo od kuda bi Vam počeli pričati, te kako Vam što bolje prenijeti sve što smo vidjeli i doživjeli.

Dan nam je započeo tako da smo javnim prijevozom došli u obližnji gradić Compiègne, gdje nas je dočekala Iva Eckert i povela nas u L’ Arche communautes de l’ Oise gdje su nas dočekali nasmijani i vrijedni zaposlenici spremni da nam pokažu što sve znaju.

Inače, ovdje je zaposleno 80 osoba s invaliditetom i najčešće 1 asistent na svakih deset osoba. Radno vrijeme je od 8:30 do 17:00 sa pauzom od sat i po vremena za ručak.

Osobe s invaliditetom zaposlene su svatko prema svojim afinitetima na poslovima pakiranja kozmetike, dijelova za automobilski volan, plastičnim dijelovima za kadu, pakiranjima epruveta, flastera i sl., te na poslovima reciklaže.

Osobe s invaliditetom rade u svim etapama ovog postrojenja, od primitka robe, do njegove finalizacije i otpreme, čak i prodaje.

Također u ovom prostoru, imaju kantinu u kojoj su nam oni sami poslužili i pripremili ručak, te imaju i prostor za odmor i opuštanje ukoliko je to nekome potrebno.

Nakon toga pošli smo u izdvojenu jedinici u mjestu Trosly gdje se nalazi farma na kojoj uzgajaju povrće (sve biološki, bez pesticida), imaju stado ovaca i pčele te sami brinu za održavanje strojeva i svega što im je potrebno za funkcioniranje farme. Također na svim poslovima na farmi, rade osobe s invaliditetom uz pomoć asistenta.

Zaključili smo kako u Francuskoj zbilja mogu biti ponosni na mogućnosti koje se pružaju osobama s invaliditetom.

Projekt financira Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i Grad Slatina u sklopu 4. Natječaja za potporu organizacijama civilnog društva pod nazivom „Jačanje francusko – hrvatskog partnerstva među organizacijama civilnog društva“.