27. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Kada bi morali birati najdraži dan u tjednu, to bi definitivno bio ponedjeljak, a vi sigurno znate zašto.

Odmorni i spremni za nove radne pobjede pod vodstvom Jasne Horvat, voditeljice aktivnosti “Škole samostalnog življenja”, dečki su zasukali rukave i prepustili se duhu blagdanske čarolije. A prije samog prepuštanja blagdanskoj čaroliji, prepustili smo se čaroliji stjecanja novih znanja. Dečki su se pozabavili modernim načinima komuniciranja s posebnim naglaskom na već pomalo zaboravljenu društvenu tradiciju pisanja i slanja božićnih čestiti koje su danas zamijenile one elektronske.

Za one njima drage i srcu bliske ljude dečki su ne samo napisali čestitku već je i sami izradili, a znamo da nema ljepšeg i srcu toplijeg od jedinstvene rukom ispisane božićne čestitke.

A za sve koji žele znati više:
Prve ručno izrađene čestitke pojavile su se u Europi u 15. stoljeću. Prva komercijalna prodaja božićnih čestitki zabilježena je 1843. i ubrzo se ovaj trend proširio ostatkom svijeta. Sve je započeo poduzetnik Sir Henry Cole koji je i naručio prvu božićnu čestitku. On je cijeli život posvetio radu u javnim službama, između ostaloga i u prvim poštama, pa se pokušao dosjetiti načina kako iskoristiti najbolje iz poštanske usluge. U pomoć mu je priskočio prijatelj i umjetnik John Calcott Horsley te su zajedno došli na ideju proizvodnje božićnih čestitki. Nakon što su osvojile Englesku božićne čestitke proširile su se i na ostatak svijeta.

Uz izradu božićnih čestitki, dečki su u svom dijelu tjedna proslavili i rođendan našeg Goran G., počastili se kolačima, grickalicama i sokovima, naravno sve uz dobar ritam, a pala je i šetnjica gradom i fotografiranje u središnjem gradskom parku a zatim su prostorije Poduzetničkog inkubatora prepustili djevojkama.

Naše djevojke zapratile su stope naših momaka. Pozabavile su se izradom božićnih čestitki, kreativno nastavile s izradom božićnih ukrasa a razgovarale su i o tome kako se Božić slavi u njihovim obiteljima.

Ujedno, ovo je bio zadnji tjedan aktivnosti “Škole samostalnog življenja” u ovoj više nego čudnoj, ali nama lijepim uspomenama ispunjenoj 2020. godini.  Vi nam budite zdravo i dobro uz obavezno praćenje naših FB i web aktivnosti jer znate da Vretenci nikada nemaju mira i svašta nešto rade i pripremaju.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.