44. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Ovaj proljetno-jesenski tjedan mi smo počeli radno. Lijepo vrijeme trudili smo se maksimalno iskoristiti i što više vremena provesti vani, naravno zasukanih rukava, no kao i uvijek krenimo od početka.

Vrt možda nemamo, ali zato imamo balkon, odnosno terasu, a u dogovoru i u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom Slatina, taj isti smo odlučili zazeleniti povrćem, začinskim biljem i cvijećem.

Stvaranje zelene oaze zahtijeva pripreme. Cvijeće, dio povrća i začinskog bilja smo posadili, a u iščekivanju sunčanijih i toplijih dana bacili smo se na izradu drvenih podložaka i polica za iste. Letvice za police i podloške prvo smo šmirglali, te vješto-nevješto čekićem i čavlićima sastavili i dobar dio posla obavili, sad još samo da sunce zasja kako spada i naša terasa dobit će svoju zelenu konturu.

Obilježili smo ovaj tjedan i jedan važan dan, Međunarodni dan vatrogasaca i njihovog zaštitnika Svetog Florijana, a našim vatrogascima iz Javne vatrogasne postrojbe Slatina elektronskom čestitkom čestitali smo njihov dan. Naravno, kako to kod nas biva, prvo ide učenje. Tko je bio Cveti Florijan i zašto je baš on zaštitnik vatrogasaca, ali i zašto se obilježava ovaj Dan te zašto je ovo zanimanje važno, pitanja su na koja smo dobili odgovor, a naučili smo da vatrogasci ne gase samo požare, već i da interveniraju i prilikom potresa, poplava i prometnih nesreća.

Sredina tjedna bila je rezervirana za nastavak radova na terasi i bojanje naših polica i podložaka. Svi naši radovi odvijaju se pod mentorstvom i budnim okom naše, od milja zvane, tete Jasne Horvat, voditeljice dnevnih aktivnosti „Škole samostalnog življenja“, uz koju smo u ovih godinu dan druženja jako puno naučili, ali prije svega uz koju i s kojom smo se povezali i stvarno sprijateljili.

Još jedna srcu draga Jasna je i psihologinja Jasna Plantak, voditeljica radionica osobnog razvoja i osnaživanja socijalnih i emocionalnih vještina. Kad nam ona dođe znamo da ćemo puno razgovarati, otkrivati i upoznavati, prvo sebe a zatim i druge. Zajedno s njom razgovarali smo o djetinjstvu, kako smo kao djeca provodili slobodno vrijeme, a kako ga provodimo sada. Dotaknuli smo se hobija i važnosti bavljenja stvarima koje volimo i koje nas vesele, a naučili smo i da hobiji ne moraju biti skupi da bi bili zabavni.

Lajtmotiv tjedna bilo je hodanje, i to puno hodanja. Jest da se trudimo uvijek što više hodati i kretati, ali sada imamo i posebnu motivaciju. Kao što već sigurno znate, priključili smo se humanitarnoj akciji „Učini koraka par, za OSIT Bjelovar“ naših prijatelja Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar povodom Nacionalnog dan osoba s intelektualnim teškoćama, a do danas smo napravili preko 32 000 koraka i ne stajemo.
Naravno, ovaj tjedan se skoro svaki dan i kuhalo, a kao i uvijek prostorije u kojima boravimo se očistilo i dezinficiralo.

Novi radni tjedna samo što nije, a mi vam želimo da uživate i maksimalno iskoristite ovu sunčanu nedjelju.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.