45. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan iza nas, bio je jedan od posebnijih. Posvetili smo ga našim obiteljima i zajedno s njima obilježili Međunarodni dan obitelji.

Uloga obitelji u društvu je neprocjenjiva, obitelj je ta uz koju odrastamo, čije navike usvajamo, a upravo zbog toga cijeli tjedan s nama na radionicama bile su mame i tete naših članova.

Krenuli smo s nabrajanjem članova naše obitelji, one najuže, a mame su nadopunile naša obiteljska stabla, pa smo tako saznali da neki od nas svoje korijene vuku iz Mađarske, Italije, pa čak i Rusije.

Obiteljsko stablo nismo izradili, ali zato jesmo portrete, za koje smo napravili okvire i na „Vretenac drvo obiteljskih portreta“ objesili, naravno zajednički s mamama i tetama.

Ono što nas je posebno razveselilo je izrada „Male kuharice Vretenaca“. Volimo fino jesti, to nije tajna, a volimo i pričati o hrani, pa smo tako razgovarali o tome što se kuha u našim loncima. Mame su na pričale o receptima koje su naslijedile od svojih mama i baka, a našim članovima najdraže recepte zapisali su u našu malu kuharicu.

Posebno nas je razveselilo posjet obitelji naše Senke Jung. Senka, zajedno sa svojim roditeljima, gosponom Ivanom i teta Ankom, nas je dočekala i odlično ugostila. Ali, Senka nam je i pokazala kako ona provodi dan, tako smo se podijeli u dvije grupe, onu „mušku“ i „žensku“. Dok su se djevojke bavile finim radovima u vrtu, dečki su se zajedno s gosponom Ivanom bavili obradom željeza, a sve svoje majstorske vještine pokazali su pripremom roštilja – ocjena: nas su oduševili!

A onda je uslijedio „chill and grill“, doduše nije bilo grilanja, ali vatrica se potpalila, kotlić pripremio, meso narezalo i čobanac se skuhao. Međunarodni dan obitelji, obilježili smo u subotu 15. svibnja te ga povezali s Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama, jer obitelj je ta od koje sve kreće – prije svega podrška. A obilježili smo ga na najbolji mogući način – druženjem i to druženjem s našim obiteljima na slatinskom Bajeru, a ne moramo ni pisati da smo stvarno uživali, puno razgovarali, još bolje se upoznali i druženje je to koje ćemo zasigurno ponoviti.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.