#LightItUpBlue

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se svake godine, diljem svijeta, obilježava 2. travnja, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina organizirala je tradicionalno, nekoliko aktivnosti kojima je obilježila ovaj dan.

Tim povodom edukacijske rehabilitatorice Ivana Sabolić, Anja Majdenić i Patricija Karaman 28.3.2023. održale su radionicu „The puzzle“ u prostoru Udruge Vretenac, zajedno sa učenicima posebnih odjela iz Osnovne škole Josipa Kozarca i Osnovne škole Eugena Kumičića, Slatina. Radionicu je započela učiteljica Patricija Karaman, pričajući učenicima o specifičnostima osoba s autizmom. Tako su učenici naučili koje to teškoće u komunikaciji imaju osobe s autizmom, zašto izbjegavaju kontakt očima te što je to senzorna osjetljivost. Zatim su zajedno sa učiteljicom Ivanom Sabolić učenici izradili plakat „Tko se boji autizma još?“ na kojem su pomoću slika izrazili kako to svijet vide OSTALI, a kako osobe s AUTIZMOM. Vođeni učiteljicom Anjom Majdenić, u nastavku radionice, učenici su izradili svoje „SENZORNE BOČICE“ koje mogu koristiti u trenutcima kad su uznemireni ili im samo treba smirenje.

A ono najslađe ostavili su za kraj; a to je zajednička izrada „PLAVIH MUFFINA“ jer znamo da se plava boja povezuje se s osjećajem smirenosti i prihvaćanja u inače glasnom i užurbanom svijetu za ljude iz spektra.

Također i odrasli članovi Udruge Vretenac pod vodstvom stručne administratorice Udruge Helene Dereš, održali su radionicu na kojoj su razgovarali o autizmu, kakav je to poremećaj, kakve poteškoće imaju osobe sa autizmom, ali isto tako i vještine koje pokazuju. Potom su izradili plakat sa znakom koji simbolizira upravo ovaj dan, te uz plavo bijele balone poslali poruku da je u redu biti drugačiji.

A, kako bi uključili i naše sugrađane u obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, u suradnji sa Gradom Slatina, 2.travnja 2023. u periodu od 19:30 do 21:00h osvijetlili smo zgradu Gradske uprave u PLAVU BOJU.

Udruga Vretenac Slatina ovim se putem zahvaljuje svima koji su zajedno s nama sudjelovali u obilježavanju ovog bitnog dana, ne samo za nas, nego i za cijelu zajednicu.