S emocijama na TI

Druga radionica pod nazivom „S emocijama na TI“ odrađena je sa 3 grupe učenika (dvije grupe OŠ Eugena Kumičića i jedna grupa OŠ Josipa Kozarca), ovaj put zajednički, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić, Anje Majdenić i Patricije Karaman, 8.12.2022. godine.

Cilj ove radionice bio je osvijestiti vlastite emocije i situacije koje ih uzrokuju, razumjeti važnost i ulogu emocija za vlastitu dobrobit i odnose, komunicirati o sebi u grupi i aktivno slušati druge te unaprijediti vještine izražavanja i upravljanja emocijama.

Za početak smo učenicima ispričali priču o dječaku koji je imao „loš dan“. Dobio je lošu ocjenu, posvađao se s prijateljemima, pao s bicikla ispred škole i saznao da mu je brat bez pitanja uzeo nešto važno. Zatim smo poveli diskusiju o takvim i sličnim događajima, te smo upitali učenike je li se njima nešto slično nedavno dogodilo, te kako su se osjećali i što su napravili u takvoj situaciji.

Onda smo učenike podjelili u tri grupe, te su oni samostalno trebali osmisliti nečiji „loš dan“, kako bi uvidjeli koji događaji za njih predstavljaju stres i frustraciju.

Nakon što su učenici sa nama podjelili svoje verzije „nesretnog dana“ najavili smo im da je današnja tema osjećaji te kako se s njima nosimo. Pitali smo ih za razne načine kako se nosimo s osjećajima i poznaju li ljude koji se potpuno različito nose s osjećajima (ne pokazuju ih, ne izražavaju, ili su njima preplavljeni, osjećaju ih snažno itd.). Pričali smo s učenicima o tome zašto je ovo važno i koji problemi mogu nastati u životu ako slabo upravljmo osjećajima ili ne poznajemo dovoljno sebe.

Zatim smo nastavili rad u grupama. Svaka se grupa bavila jednim osjećajem. Nazivi grupa bili su: Tuga, Strah (i tjeskoba ili zabrinutost), Ljutnja i Sreća. Njihov zadatak unutar male grupe bio je da međusobno razgovaraju, pri čemu svatko pojedinačno razmišlja i odgovara na nekoliko pitanja koja su dobili na papiru.

Nakon toga su učenici unutar svojih grupa izradili plakat o tom osjećaju, a na samom kraju radionice poveli smo diskusiju na način da je svaka grupa prezentirala što je zaključila te da učenici međusobno podijele svoje plakate i iskustvo.

Bila je ovo prva zajednička radionica učenika Osnovne škole Josipa Kozarca i učenika Osnovne škole Eugena Kumičića na kojoj, osim što smo se upoznali svi zajedno, osvijestili smo širinu i bogatstvo ljudskih osjećaja.

Nositelj projekta „POKRENI PROJMENU II – Unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina u partnerstvu sa Osnovnom školom Josipa Kozarca, Osnovnom školom Eugena Kumičića i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu Odluke od dodjeli bespovratnih sredstava projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023. u iznosu od 101.950,83 HRK, a trajanje projekta je 10 mjeseci, odnosno od 1.11.2022. do 31.8.2023. godine.