Važnost poticanja prihomotronog razvoja u ranoj dječjoj dobri

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina u suradnji s Kabinetom za ranu psihomotoričku stimulaciju organizirala je 29. i 30.3.2019. godine predavanje, procjenu i radionice na temu „Važnost poticanja psihomotornog razvoja u ranoj dječjoj dobi“.

Na predavanju koje su ispred Kabineta održale mag.rehab.educ. Dora Marinić i mag.rehab.educ. Lana Krušelj, 29.3.2019.godine, sudionici su bili upoznati s područjima psihomotornog razvoja i načinima poticanja pravilnih obrazaca kretanja i učenja.

Naglasak predavanja bio je na važnosti pravovremenog prepoznavanja razvojnih odstupanja, ali i kada i kome se obratiti po sumnji na razvojno odstupanje. Veoma vrijedan dio predavanja bilo je iznošenje primjera pravovremenih i strukturiranih programa, kao i diskusija za vrijeme koje su stručnjaci i sudionici razmijenili vrijedna iskustva.

U subotu, 30.3.2019. godine održane su procjene psihomotornog razvoja djece te dvije interaktivne radionice namijenjene roditeljima djece s odstupanjima u psihomotornom razvoju.

Na prvoj radionici, „Baby handling“, naučili smo kako ispravno postupati s djetetom te kako pravilno poticati dječji razvoj od prvih mjeseci života, dok smo na drugoj radionici, pod nazivom „Aktivnosti za poticanje psihomotornog razvoja“, imali prilike vidjeti prikaz jedne terapije psihomotorne stimulacije u kojoj mogu aktivno sudjelovati i roditelj.

Sudjelovanje na predavanju i radionicama bilo je besplatno i popraćeno velikim brojem zainteresiranih građana, tako smo među sudionicima imali predstavnike vrtića, škola, gradske uprave, javnog zdravstva, roditelje i ostale zainteresirane sugrađane.

Ovo je bio prvi put da Kabinet za ranu psihomotoričku stimulaciju na ovaj način surađuje sa udrugom, te smo veoma ponosni na održane aktivnosti i zahvaljujemo svima koji su došli i naučili nešto, zajedno sa nama.
Predavanje i radionice održane su u sklopu projekta „Pusti me da koračam u skladu s glazbom koju čujem“ uz financijsku podršku Grada Slatine.