Siječanj u Vretencima

Blagdansko vrijeme može biti vrijeme velikog veselja i slavlja, razdoblje adventa, sve do Nove godine ispunjeno je društvenim obavezama, obiteljskim okupljanjima i prosinačkim ‘financijskim nezgodama’ stoga siječanj može biti težak mjesec za mnoge ljude. No ne i za nas. Sezona godišnjih odmora je završila, a mi smo jedva dočekali da se opet družimo i to u većem broju. Dakle, vrijeme možda je hladno i tmurno, ali kod nas s osmijehom kreće planiranje i ispunjavanje novogodišnjih odluka i ciljeva.

Otkrivamo vam kako smo uspjeli ne upasti u ‘siječanjsku depresiju’!

1. POSTAVILI SMO CILJEVE

Moglo bi biti korisno da si u ovo vrijeme postavite svaki dan neki mali, ostvarivi cilj. Obavljanje čak i jednostavnih zadataka može pomoći u povećanju vašeg samopoštovanja i pružiti osjećaj postignuća. To bi vam moglo podići raspoloženje i učiniti da se osjećate ispunjeno. Također je u redu da ciljevi budu unaprijed isplanirani samo za sljedeći mjesec, a ne za narednih 366 dana. Dajte si oduška, tek je siječanj, dopustite mu da traje otprilike dva mjeseca! ????

2. BILI SMO FIZIČKI AKTIVNI

Siječanj je najbolji za početak tjelovježbe i detoxa iliti čišćenja organizma od silne nezdrave hrane koja je bila u trendu za vrijeme blagdana. Redovita tjelovježba odličan je način za poboljšanje raspoloženja i može pomoći u povećanju razine energije te smanjenju stresa. Čak i kratka šetnja može pomoći u oslobađanju endorfina koji utječe na poboljšanje raspoloženja. Izlazak na svježi zrak i prirodno svjetlo biti će vam od velike koristi. Iskoristite zubato sunce, klonite se hlada.

3. BRIGA O SEBI NA PRVOM MJESTU

Prvo briga o sebi pa tek onda briga za druge! Pobrinite se da dovoljno spavate, dobro jedete i upravljate stresom na zdrav način. Potrudite se konzumirati što više zdrave hrane bogate vitaminima i mineralima. Takva će vam prehrana omogućiti dovoljno energije da ispunite sve svoje dnevne obaveze. Vrlo je važno i da spavate dovoljno. Nedostatak sna može pridonijeti osjećaju depresije, stoga se pobrinite da se dovoljno odmarate. Ako se niste dovoljno naspavali možete nas posjetiti pa ćemo vas razbuditi jakom kavom za koju smo eksperti, dobrom šalom koja će izmamiti onaj skriveni iskreni dječji smijeh u vama, jer koliko mi znamo osmijeh je najbolji lijek, za zdravlje, za ružne dane, za najmanje nezadovoljstvo i zato što kažu, SMIJ SE DOK JOŠ IMAŠ ZUBE!

4., 5., 6.,…Odlučite sami, jer sami sebe najbolje poznajete ili ćete tek upoznati. Nova godina je nova knjiga koju tek treba ispisati, tako kažu.. Polazeći od nas samih, možemo vas samo poticati, iz mjeseca u mjesec, da razvijate svoje potencijale te da ‘upadnete’ u baš one situacije koje biste zadnje izabrali, jer baš ćete onda spoznati štošta o svijetu, i o svojoj malenkosti! Do čitanja!

Aktivnosti se odvijaju u sklopu programa  “CRES – Cjeloviti pristup razvoju vještina za uspjeh i samostalnost osoba s intelektualnim teškoćama” pod vodstvom magistre primarnog obrazovanja Ane Todorović, a pod financijskom podrškom Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.