Vretenci usvojili dupina Duju

Već dvadeset i osmu godinu za redom obilježava se Dan dupina, a priča o Danu dupina i dobrim dupinima je krenula s Velog Lošinja.

Svakoga ljeta od 1993. godine u Velom Lošinju tradicionalno se obilježava Dan dupina, a od 1999. godine ovaj jedinstveni događaj pod organizacijskom je palicom Instituta Plavi svijet.
Podizanje svijesti javnosti o ugroženosti morskog okoliša te o potrebi očuvanja istog cilj je ovoga Dana, a njegovo obilježavanje s malog Velog Lošinja proširilo se duž jadranske obale i Mediterana, pa sve do Slavonije.

Tako su ga ove godine prvi put obilježili i Vretenci. A kako Dan dupina nije fiksno određen međunarodni dan, Vretenci su ga obilježili 6. kolovoza upoznavši se s dobrim dupinima nastanjenima oko otoka Lošinja. Priča o dobrim dupinima za Vretence nije tu stala, te je članove Udruge Vretenac u ponedjeljak, 17.8.2020. godine, razveselila vijest o usvojenju dobrog dupina Duje. Između ostaloga, dobri dupini najrasprostranjenija su i najpoznatija vrsta dupina, a Jadran nastanjuje oko 10 000 jedinki te su jedina vrsta sisavca koja se cijeli život smije, te usvojivši dobrog dupina Duju, Udruga Vretenac podržala je rad Instituta Plavi svijet a samim tim Vretenci su postali i podupirući članovi Instituta.

Dupin Duje postao je, na oduševljenje članova i volontera, dio Vretenac društva, a Vretenci su zahvaljujući Duji pobliže upoznali dupine jadranskoga akvatorija s nadom i željom da možda već sljedećeg ljeta upoznaju Duju i njegovo morsko društvo.

Povećaj ili smanji font
Inverzija boja