12. tjedan „Škole samostalnog življenja“ u okviru projekta „Nauči me i uspjet ću“

Rekao je jednom William Faulkner da satovi ubijaju vrijeme, a satovima i vremenom pozabavili smo se početkom tjedna. Da dogovor kuću gradi, znamo od prvoga dana, a sada smo samo utvrdili da poštujući svoje vrijeme, poštujemo i tuđe. U svrhu učenja bez mučenja izradili su se satovi, pomjerale se kazaljke i „ubijalo se vrijeme“.
Snalaženje u vremenu, zamijenili smo snalaženjem u prometu. Kristijan Dlab, policijski službenik slatinske Policijske postaje posjetio je članove Udruge Vetenac te održao radionicu o sigurnosti pješaka u prometu. S teorije, odmah smo prešli na praksu, prošetali do centra grada a putem utvrdili i još jednom ponovili pravila sigurnog ponašanja pješaka u prometu. Kada smo se već došetali do centra, odlučili smo se počastiti u Caffe baru Tena.
Cijeli tjedan prati nas snalaženje, a nakon vremena i prometa, posvetili smo pažnju i prostoru. Gore-dolje, lijevo-desno, ispred-iza pojmovi su kojima smo se pozabavili na malom školskom igralištu.
Svaki tjedan gost jedan, moto je kojim se vodimo. Doduše ovaj dvanaesti tjedan, bilo je malo više gostiju, a pojavila su se i neka nova lica. Edukacijska rehabilitatorica Ivana Sabolić, za Vretence održala je radionicu stručne podrške u osobnom razvoju i razvoju socijalnih kompetencija na temu prijateljstva.
Kraj tjedna bio je rezerviran za odlazak u Pučko otvoreno učilište Slatina, gdje smo u prostorijama za edukaciju negovatelja vježbali vještinu namještanja kreveta a razgovarli smo i održavanju higijene spavaće sobe i važnosti redovitog mjenjanja posteljine.
Namiještanje kreveta zamijenili smo piknikom na Bajeru. U organizaciji volontera Siniše Dušaka, slatinski hrvači Mario Petrak i Nebojša Nikšić za petnajstak Vretenaca skuhali su pravi lovački grah. Lijepo vrijeme, dobro društvo i odličan grah bili su recept za odlično provedeno popodne na slatinskom Bajeru.

Dnevne aktivnosti „Škole samostalnog življenja“ održavaju se u prostorijama posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića u sklopu projekta „Nauči me i uspjet ću!“ čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.