11. tjedan „Škole samostalnog življenja“ u okviru projekta „Nauči me i uspjet ću“

Još jedan tjedan je iza nas, a Vretenci su ga proveli radno uz učenje i dobro društvo.

Početak tjedna bio je rezerviran za odlazak u kupovinu i nabavu namirnica za cijeli tjedan, a prije samog odlaska pozabavili smo se hrvatskom kunom, pitanjem vrijednosti novca, a razgovarali smo i o racionalnom vođenju našeg “Vretenac” budžeta.

Kako se radionice “Škole samostalnog življenja” održavaju u prostorijama OŠ Eugena Kumičića, odlučili smo ovaj tjedan posvetiti malo više pažnje okolišu oko škole, pa smo se tako bacili na čupanje korova iz spriralnog eko vrta s ljekovitim biljem. Čupalo se sve, pa se naporan posao stopirao kako bi upoznali i razlikovali korov od ljekovitog bilja.

Zaključili smo da je na radionicama najveselije kada dolazi Šime koji je zadužen za vođenje alternativne radionice s elementima muzikoterapije, a ova treća radionica bila je posvećena izradi multifunkcionalnih glazbala koja su kasnije poslužila za hvatanje ritma i sviranje. Sa Šimom su Vretenci i zaplesali a ples je bio zabavniji uz uvijek popularnu igru “Tko prvi, njegova stolica”.

Kako to obično biva, kraj tjedna ostavili smo za one malo manje naporne aktivnosti, pa su se tako Vretenci bavili izradom narukvica, a tjedan su zaključili razgovorom o prijateljstvu te zamkama online prijateljstava.

Iako ne spominjemo to često, aktivno koristimo lijepo vrijeme, te se trudimo kada je to moguće što više boraviti vani upijajući vitamin D, a postali smo i redoviti gosti školske sportske dvorane gdje se uz nogomet obavezno zaigra i košarka.

Također, ispraksirali smo se u izradi palačinki koje su postale obavezne na našem tjednom meniju, a povrće sjeckamo kao profesionalci.

Dnevne aktivnosti „Škole samostalnog življenja“ održavaju se u prostorijama posebnih odjela OŠ Eugena Kumičića u sklopu projekta „Nauči me i uspjet ću!“ čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.