Vretenke sudjelovale na radionici veza i tekstilnih vještina u Slatini

U organizaciji Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti Virovitičko-podravske županije i Kulturnog centra Travno – Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba održan niz radionica veza i tekstilnih vještina koje je financiralo Ministarstvo kulture i medija RH.

Radionice su održane 21. i 22. studenog u Zavičajnom muzeju Slatina gdje je desetak polaznica, među kojima su bile i predstavnice Udruge Vretena, Jasna Horvat i Jelica Hržina, upoznato s izradom tradicijskih vezova i tekstilnih vještina kao i tradicijskim vezovima i tehnikama zastupljenih na narodnom ruhu s područja Virovitičko-podravske županije.

Prvu radionicu imena „Rasplet i prosic“ vodile su Marica Kurtak iz Zagreba i Eva Kostolić iz Draža koje su polaznicima pojasnile tehnike izvlačenja i oplitanja niti raspletom.

Na drugoj radionici održanoj pod nazivom „Pružanka“ o vezu brojem govorili su Pavo Franjin iz Baranjskog Petrovog Sela i Eva Kostolić iz Draža, dok su treću radionicu pod nazivom „Izrada resa tehnikom makrameom“ predvodili Anđelka i Kristina Blažević iz Osijeka te Nikola Šuća iz Nuštra.

Radonice su održane pod stručnim vodstvom uradnika pri Posudionici i radionici narodnih nošnji iz Zagreba, a financijskom podrškom Ministarstva kulture i medija RH.