24. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

“Tolerancija mi nije jača strana,
svi drugi griješe a ja sam bez mana!”

Poznati su stihovi, još poznatijeg hrvatskoga benda, kojima smo se pozabavili na samom početku tjedna.

Naime, 16. studenog obilježava se Međunarodni dan tolerancije, pa smo pod vodstvom Jasne Horvat, voditeljice dnevnih aktivnosti “Škole samostalnog življenja” razgovarali prvo o samom pojmu, što on znači i jesmo li i koliko smo tolerantni prema sebi i drugima.

A za sve vas koji možda niste znali:

Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogate raznolikosti kultura, oblika izražavanja i načina života. Potiče ju znanje, otvorenost, komunikacija i sloboda misli, savjesti i vjerovanja. Tolerancija je sklad u različitosti. Tolerancija, vrlina koja omogućuje mir, doprinosi zamjeni kulture rata kulturom mira.

Utorak smo posvetili Gradu heroju – Vukovaru te obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

O ratu nismo puno razgovarali, fokus smo stavili na mir njegovu ljepotu a sve kroz simboliku Vukovarskog vodotornja – simbola snage ljudskog duha i ljubavi.

Zajedno sa “stanarima” Poduzetničkog inkubatora Slatina zapalili smo svijeće te svim poginulima u Domovinskom ratu, Vukovaru i Šabrnji na ovaj način odali počast te zahvalili za mir i ljubav koju danas imamo prilike uživati.

Tjedan smo zaključili temom “bullyinga” – nasilja među vršnjacima. Međuvršnjačko nasilje nerijetko je središte rasprava među odraslima i djecom te, unatoč tome, i dalje neriješen problem i pojava koja se svako toliko manifestira u gotovo svim odgojno-obrazovnim ustanovama i među djecom različite dobi. Razgovarali smo o vlastitim iskustvima, ali i kako u takvim situacijama postupiti i kome se za pomoć obratiti.

Iako je ovaj tjedan bio posvećen ozbiljnim i teškim temama, našli smo prostora i za uživanje.
Tako smo svaki dan kuhali, izvještili svoju majstoriju izrade domaće tjestenine, božićne ukrase smo izrađivali, a pažnju smo posvetili i onoj staroj, svima već znanoj uzrečici – “Higijena je pola zdravlja”. Prostor u kojem svakodnevno boravimo smo očistili, prozore, stakla i stepenište oprali a kako je u zdravom tijelu zdrav duh uz našeg Gogu smo se i razgibali.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.