27. radionica projekta “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak”

U srijedu, 8.5.2019. održana je dvadeset i sedma radionica projekta “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak” koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Aktivnosti pripreme za školu vodila je koordinatorica projekta Julijana Pavlešić, a prvi dio radionice bio je posvećen slovu Z. Z kao zub, zvono, zebra, zec.

Nakon što smo slovo Z naučili pisati, razgovarali smo o higijeni naših usta. Kako i kada trebamo prati zube, zašto je važno redovito pranje zubi, te zašto moramo redovito održavati higijenu cijeloga tijela, naučili su maleni predškolci.

Prvi dio radionice završili smo vježbanje pisanja svih do sada naučenih slova.

Drugi dio radionice bio je posvećen logopedskim postupcima pod vodstvom logopedinje Jasne Radojčić.

S ciljem razvijanja slušne percepcije, slušno motornekoordinacije i dinamičke organizacije pokreta maleni predškolci reproducirali su zvučne ritmove, a i izrađivali su likove od štapića, te vježbali vizualno-prostornu percepciju.

Drugi dio radionice završili su maleni predškolci čitanjem slikopriče “Janko i čarobni grah”.

U sklopu projekta “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak” održana je i četvrta po redu aktivnost “Grupa podrške za roditelje”koju je vodila pedagodinja Andrea Grahovac Tržić.

Tema, ove četvrte po redu grupe podrške bila je “Izazovi roditeljstva – Kako pomoći djetetu s učenjem”. Uz razgovor i savjete o stvaranju i stjecanju radnih navika kod djece, pedagoginja Andrea istaknula je važnost prvo vođenog, a kasnije i samostalnog pisanja domaće zadaće, te je naglasila važnost roditelja na putu do djetetova uspjeha.

Na kraju je s roditeljima odrađena završna aktivnost izrade kratkoročnog i dugoročnog plana učenja kao primjer aktivnosti koju roditelji mogu napraviti zajedno sa svojom djecom.