42. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Iako nam ponedjeljci obično budu „lijeni“ ovaj smo započeli radno, doduše kreativno, ali ipak radno. No, prije svega kava i čaj.

Prije no zasučemo rukave, obavezno, svaki dan piju se kava i čaj. Vrijeme je to kada se baci neobavezna „ćakula“, prepričva vikend, rade neki novi planovi, sluša glazba.

No da previše ne zabušavamo, pozabavili smo se izradom čaša za olovke. Rezuckalo se, lijepilo, ukrašavalo i zaključilo da na isti način možemo izraditi i različite organizatore i organizirati si radni prostor. A svi znamo da organiziran radni prostor je i uredan prostor.

Uz to što prostor u kojem svakodnevno boravimo mora biti uredan, on mora biti i čist. Iako je ovo tema o kojoj smo već više puta razgovarali, danas više no ikad, bitno je to i ponoviti.

Postor Poduzetničkog inkubatora Slatina u kojem svakodnevno boravimo, isto tako svakodnevno čistimo i dezinficiramo i kada je riječ o održavanju higijene prostora, postali smo profesionalci, a pozabavili smo se i osobnom higijenom.

Razgovarali smo o tome kako se svakodnevno brinemo o osobnoj higijeni, koje i kakve preparate, šampone i sapune za njegu tijela koristimo, a teoriju smo potvrdili odlaskom u DM i kupovinu svega potrebnog za održavnje osobne higijene i higijene prostora u kojem boravimo. Pažnju su nam odvukli proizvodi za njegu usta i zubi, neke već koristimo, s nekima smo se po prvi put upoznali, a DM ćemo svakako zajednički morati bar još jednom posjetiti.

Sredina tjedna samo naizgled počela je opušteno. Proljeće, uz buđenje prirode obično znači i početak radova u vrtu. Neki su naučili, a neki ponovili razliku između sijanja i sađenja, a odmah smo utvrdili i što se to sije, a što sadi. Naravno, kako to obično biva, tako ni nama ti radovi u vrtu nisu baš najdraži, ali neki od alata su nam posebno zanimljivi, a kako bi te alate i upoznali, posjetili smo trgovinu specijaliziranu za prodaju kućanskih aparata i alata.

Tako nas je radna srijeda uvela u aktivnostima ispunjen kraj tjedna, a počelo je radionicom edukacijske rehabilitatorice Patricije Karaman. Iako uvijek kažemo da su nam Šimine glaznene radionice najdraže, jednako se razveselimo radionicama koje za nas pripremi Patricija.

Vođeni Patricijom izradili smo mrežu prijateljstva i otkrili što nas to povezuje, a stvorili smo i rijeku budućnosti stavljajući smoje male i velike želje na papir otkrivajući pritom da su se neke želje već ispunjene a ako ako uložimo dovoljno rada i truda nema toga što ne možemo ostvariti.

Dan planeta Zenlje obilježili smo šetnjom kroz grad. Šetajući razgovarali smo o tome što svatko od nas može učiniti kako bi sačuvao Zemlju, kako je TZ Slatina napisala, jedini planet na kojem se nalazi naša Slatina.

Kraj tjedna zaključili smo obilježavanjem Dana hrvatske knjige uz učiteljicu hrvatskog jezika Elviru Vujičić. Elvira je i volonterka Udruge Vretenac, pa smo joj se posbeno razveselili, a povela nas je u svijet knjige i djetinjstva zbrikom priča „Paunaš“ Tite Bilopavlovića. Uz čitanje smo se opustili i tjedan odmorni završili.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.