43. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Nas je proljeće pokrenulo, iako se baš ne može pohvaliti najljepšim vremenom, mi smo postali življi i aktivniji.

Tako su se i naši lijeni ponedjeljci pretvorili u aktivne, ali prije svega naravno kava i čaj. A kad ono indukcijska ploča ne radi, laptop ne možemo upaliti, ukratko – nestalo je struje i što ćemo sad? No, naša teta Jasna Horvat, voditeljica dnevnih aktivnosti „Škole samostalnog življenja“, samo je sve isključila iz struje i razgovor o eklektičnoj energiji je započeo. Tek kad „nestane struje“ shvatimo koliko smo ovisni o električnoj energiji i koliko nam je život s njom uvelike olakšan i bolji.

Razgovarali smo o načinima proizvodnje električne energije, upoznali se s radom hidro, termo i vjetroelektrana kroz isječke filma „Veliki koraci maloga Lovre“, a potom se bacili na izradu vlastitih vjetroelektrana ili vjetrenjača.

Razgovarali smo ovaj tjedan i o hobijima. Zapravo o jednom od najpopularnijih hobija 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, skupljanju salveta. Za razliku od markica i znački, skupljanjem salveta bavile su se isključivo djevojčice. Više o ovom hobiju rekao nam je Srđan Đuričić koji nas je proveo kroz izložbu „Uskrs na papiru“, a koju do 7. svibnja možete pogledati u Zavičajnom muzeju Slatina.

Već neko vrijeme planiramo, razgovaramo i razmišljamo o balkonskom vrtu, na kojem će se uz cvijeće moći pronaći povrće i začinsko bilje. Našu ideju počeli smo realizirati prije nekoliko tjedna sadnjom prvog povrća, a sad je na red došlo začinsko bilje. Prije odlaska u nabavku svega potrebnog za sadnju, upoznali smo se s vrstama začinskog bilja i načinom uzgoja. Posjetili smo vrtni centar, kupili zemlju, sjemenje, posudice i zasadili različite vrste začinsko bilja. Nakon sadnje označili smo posudice, dogovorili raspored zalijevanja i sada s nestrpljenjem čekanje prvih zelenih listića.

Tjedan smo zaključili obilježavanjem Europskog dana međugeneracijske solidarnosti. Kako se s bakama i djedovima nismo mogli podružiti, o njima smo razgovarali, a kroz fotografije upoznali smo se međusobno s našim bakama, djedovima i starijim članovima naših obitelji.

Šećer na kraju bila je naša Marija Bešlić, koja je za nas pripremila vježbe razgibavanja mišića ruku i nogu, a kako od sljedećeg tjedna aktivno se priključujemo akciji „Učini koraka par za OSIT Bjelovar“, vježbe su nas pripremile za svakodnevno hodanje koje nas očekuje u sljedeća dva tjedna trajanja akcije.

A kad smo kad smo već kod akcije, ona je jedna od aktivnosti našeg FB događaja „Stavi naočale, promijeni pogled“ kojim ove godine obilježavamo Nacionali dan osoba s intelektualnim teškoćama. Događaju se možete priključiti i o njemu više saznati klikom na poveznicu https://www.facebook.com/events/461827645049806?acontext=%7B%22action_history.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.