47. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan je počeo turbo aktivno i s puno učenja, a tempo se nastavio i ostatak tjedna. Uz pokoji lijeni ponedjeljak, kada si priuštimo malo više vremena za ispijanje kave i ćakulanje, ovaj smo se skoro odmah bacili na posao, odnosno učenje.

Naime, 24. svibnja svake godine obilježava se Europski dan parkova, a ove godine ovaj Dan proslavili smo i mi upoznavanjem naših, ali i svjetskih nacionalnih parkova. Kako je ovaj Dan, dan proslave svih zaštićenih prirodnih područja, mi smo se prošetali do EPIcentra Sequoia kako bi još jednom posjetili sada novouređeni Centar i drvo sekvoje, jedini zaštićeni primjerak ove vrste u Hrvatskoj i to baš u našoj Slatini.

A nakon duuugo vremena, za one koji žele znati više:
Europski dan parkova je dan proslave svih zaštićenih područja, a obilježava se 24. svibnja svake godine. Inicijativu je pokrenula organizacija Europarc Federation sada već davne 1999. godine, kako bi se obilježilo stoljeće od proglašenja prvih nacionalnih parkova u Europi (u Švedskoj). Cilj ovog obilježavanja je približavanje ljudi i prirode provođenjem mnogobrojnih aktivnosti i raznih događanja u zaštićenim područjima, kao i podizanje svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

Moramo se pohvaliti da smo bili i na koncertu Hrvatskog baroknog ansambla u župnoj crkvi bl. Ivana Merza, a našem Josipu pripala je čast ravnateljici ansambla Lauri Vadjon uručiti cvijeće.

Pridružila nam se ovaj tjedan i volonterka Elvira Vujčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti. Kada dolazi Šime, znamo da će biti glazbe, tako kada nam dođe Elvira znamo da će biti čitanja. Iako nam čitanje nije baš najdraža aktivnost, s njom u čitanju uživamo. Naša Elvira čita, mi aktivno slušamo a zatim o pročitanom razgovaramo. Iako, to već znate, nije naodmet spomenuti da smo redoviti posjetitelji naše Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, i ne samo da knjižnicu posjećujemo, knjige podižemo, čitamo i na vrijeme vraćamo.

Veliki smo obožavatelji društvenih igara, znamo – stara vijest, ali nova je da smo se aktivno bacili na šah. Kako šah, kao i svaka igra, ima svoja pravila, krenuli smo od početka i malim koracima, ali nadamo se i veselimo uspjehu jer prepreke za nas ne postoje ili ih uspješno savladavamo.

Rekli smo na početku da je lajtmotiv ovog tjedna učenje, tako smo sredinu i kraj tjedna proveli na edukaciji za stručnjake „Pristup osobama s invaliditetom – modul 4“ u Udruzi Jaglac, a u sklopu projekta „Nauči me i uspjet ću!“. Vama želimo ugodnu nedjelju večer i još ugodniji početak radnog tjedna.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.

Povećaj ili smanji font
Inverzija boja