Članovi Udruge Vretenac, Slatina na Kampu u Tuheljskim toplicama

U sklopu trogodišnjeg programa (2020.-2023.) „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove III“, financiranog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama već tradicionalno organizira Kamp u Tuheljskim Toplicama, koji se ove godine održao od 11.–13.3.2022., a na kojem su sudjelovali predstavnici udruga za osobe s intelektualnim teškoćama sa područja cijele Republike Hrvatske.

Ispred Udruge Vretenac, Slatina, na Kampu su prisustovali; predsjednica Udruge, Patricija Karaman, tajnica Ivana Sabolić, dopredsjenica Jelica Hržina i član Udruge Matej Teglović.

Kao i svake godine, Kamp obuhvaća niz tema, edukacija i aktivnosti koje su namijenjene vodstvu i zaposlenicima udruga, roditeljima ali i samim osobama s intelektualnim teškoćama.

Zapošljavanje osoba s invaliditetom, poludnevni boravak, društveno poduzetništvo i stanovanje uz podršku samo su neke od važnih tema o kojima su svi prisutni imali prilike diskutirati i na taj način razmijeniti znanje i iskustvo.

Koliko udruge za osobe s intelektualnim teškoćama aktivno djeluju u svojim mjestima i koliko su važne za svoju lokalnu zajednicu, putem video uratka pokazali su predstavnici Udruge Jaglac iz Orahovice, koja ove godine slavi 20 godina svog postojanja, ali i predstavnici Udruge Golubica iz Vukovara, koji su u svojoj monografiji pokazali kako vrijedno djeluju već zadnjih 50 godina.

Svakako jedna od hvalevrijednih i predstavljenih aktivnosti udruga bila je i “OSIT-ovnica, naša slikovnica” koju je predstavio Mario Blaha iz Udruge OSIT Bjelovar, a koja je jedna od prvih knjiga/slikovnica koju su zajedničkim snagama napravili članovi ove Udruge te na taj način zakoračli u područje kulturnog stvaralaštva.

Za raditi u Udrugama treba motiva, puno vremena i energije, a interakcija, razmijena ideja, mišljenja i prijedloga zaokružila je ovo druženje među članovima Udruga i na taj način otvorila vrata u neke nove zajedničke ciljeve i buduće pobjede.