69. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Kada sve zbrojimo i oduzmemo, bio je ovo jedan jako dobar tjedan – tjedan druženja s nekim novim ljudima, novim prijateljima i bio je ovo tjedan darivanja.

No kao i uvijek u tjedan smo krenuli kavom, jer uz kavu obavezo ide i čašica razgovora. Ovaj put prigodno blagdanu svete Lucije razgovarali smo o božićnim tradicijama koje njegujemo u svojim domovima, posebno se dotaknuvši običaja vezanih uz ovaj blagdan. Jedan od tih običaja s kojim smo se upoznali, sijanje je pšenice.

A običaj koji se trudimo njegovati ovih nepunih 20 mjeseci druženja kroz „Školu samostalnog življenja“ proslave su rođendana, jer rođendani su tu da se slave, a najljepše proslave su one uz prijatelje. Tako smo i mi, svi zajedno proslavili rođendan našeg Goran G., i kako bi naš Gogo rekao „Bilo nam je odlično!“, a u dobrom društvu drugačije ne može ni biti.

Ono što je uslijedilo i posebno nas razveselilo bio je posjet predsjednika uprave slatinske Mesoprerade d.o.o., gospodina Slavka Mađarića, u pratnji izvršne direktorice za trading Ane Matijević, te izvršne direktorice za operacije i kvalitetu Ivane Kostelac. Mi smo ih ugostili u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Slatina, oni su nas počastili suhomesnatim platama te razveselili donacijom i bilo je ovo druženje u kojem smo jako uživali.

Kako kod Vretenaca iznenađenjima i veselju nikada kraja, razveselio nas je posjet Marijane Ferenčak , iz grupe Tinchy. de – domaći radio sa sjedištem u Münchenu. Gospođa Marijana razveselila nas je velikim slatkim paketom i slikom Željke Tokić, a mi smo našu gošću upoznali s onim što radimo i čime se sve bavimo.

Tjedan smo počeli jednim od božićnih običaja, pa samo ga tako odlučili i zaključiti njegujući jedan od nama najdražih običaja, a to je običaj i tradicija božićnog darivanja. Za svoje prijatelje izradili smo čestitke i božićne ukrase te ih njima darivali, neke smo mi posjetili, a neki su posjetili nas.

I kao što smo na početku napisali, bio je ovo jedan dobar tjedan u kojem su nas razveselili i u kojem smo mi druge razveselili.

Moramo napomenuti i da će s nama cijeli mjesec prosinac biti i studentica preddiplomskog studija Rehabilitacije s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb, Helena Gerenčir u sklopu prakse kolegija Volonterski rad, a Helena je ujedno i volonterka u Udruzi Vretenac.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.