Improving Access, Participation and Quality in Adult Learning 21.-22.11.2018. Luksemburg

Predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina, Patricija Karaman, sudjelovala je na kontakt seminaru u okviru aktivnosti transnacionalne suradnje (TCA): Improving Access, Participation and Quality in Adult Learning, koje se održao od 21. do 23. studenog 2018. godine u Luksemburgu. Teme i ciljevi seminara pod nazivom: Improving Access, Participation and Quality in Adult Learning, su poboljšanje učinkovitosti i dostupnosti obrazovanja odraslih (motivacija odraslih učenika, savladavanje prepreka i uključivanje skupina s manje mogućnosti), profesionalno usmjeravanje i savjetovanje (samoprocjena u obrazovanju odraslih i osposobljavanju, profesionalizacija usmjeravanja i savjetovanja odraslih) te osiguranje visokokvalitetnih prilika za učenje (pristupi prekvalifikacijama, osiguranje kvalitete, ulaganje u obrazovanje odraslih).

Kontaktni seminar ima za cilj pružiti sudionicima priliku za razmjenu znanja, dobre prakse i iskustava vezanih za poboljšanje učinkovitosti, kvalitete i dostupnosti obrazovanja odraslih, uključivanje osoba s manje mogućnosti te profesionalno usmjeravanje i savjetovanje.

Također, sudionicima omogućuje povezivanje i suradnju koja će rezultirati novim projektnim prijedlozima u okviru programa Erasmus+.

Seminar „Improving Access, Participation and Quality in Adult Learning“, aktivno je usmjeren na obrazovne ustanove i donosioce odluka da poduzmu konkretne korake u području obrazovanja i poboljšaju pristupačnost programa cjeloživotnog obrazovanja za odrasle osobe. Putem seminara uspostavila sam kontakte sa nekoliko organizacija iz drugih zemalja, te planiram sa njima nastaviti dogovor putem maila, kako bi u narednom periodu mogli detaljnije isplanirati aktivnosti i stvorili projekte prijedloge koje namjeravamo provesti. Za osobe s intelektualnim teškoćama, cjeloživotno učenje nije samo učenje novih znanja ili zanimanja, za njih to znači biti uključen u društvo, govoriti u vlastito ime i imati više kontrole u svakodnevnom životu i svojoj budućnosti.- izvijestila je predsjednica Udruge, Patricija Karaman.