Je li osobama s invaliditetom u RH primjereno stanovanje lutrija?

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH i trinaest nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, među kojima je i Hrvatski savez osoba s intelektualnim teškoćama, uključenih u 8. centar znanja za društveni razvoj pokrenuli su Kampanju „Je li osobama s invaliditetom u RH primjereno stanovanje lutrija?“.

Jedna od prvih aktivnosti te kampanje bila je i online edukacija za udruge osoba s invaliditetom upravo na temu pristupačnosti stanovanja i socijalnog stanovanja, a kojoj je iz Udruge OSIT Vretenac, Slatina prisustvovala Julijana Pavlešić.

Cijela kampanja pokrenuta je radi donošenja Zakona o socijalnom stanovanju u Republici Hrvatskoj s ciljem ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i drugih skupina u nepovoljnom položaju na primjereno stanovanje.

8. centar znanja zagovara osiguravanje dovoljnog broja primjerenih i pristupačnih socijalnih stanova za zadovoljavanje stambenih potreba svih pojedinaca i skupina koji si stanovanje ne mogu osigurati po tržišnim uvjetima. Također, poziva Vladu RH, regionalne i lokalne vlasti da prepoznaju, podrže i financiraju stambena rješenja za osiguravanje tržišnog i socijalnog stanovanja jer:

Primjereno stanovanje je ljudsko pravo, a ne imovina kojom se trguje!

Povećaj ili smanji font
Inverzija boja