Prosinac u Vretencima

Prosinac, mjesec adventskih putovanja…ne naših, nego već dobro nam poznatih, Svetog Nikole i Djeda Božićnjaka. Doduše, i mi smo početkom mjeseca ‘putovali’ do sportske dvorane SŠ Marka Marulića gdje smo se opet okušali u nogometu na zanimljiv način te stekli dovoljno energije za cijeli mjesec!

Osim što smo iščekivali Svetog Nikolu, iščekivali smo i rođendan našeg dragog Goge te ga proslavili uz dobru klopu i veselu atmosferu. No ipak, za lijenosti i uživanja nismo imali puno vremena. Sjećate se onog klupka vuna u koje smo se zapetljali prošli mjesec?! Otpetljavali smo se sve do Božićnog štanda, gdje smo izložili naše božićne dekoracije i tople osmjehe unatoč niskim temperaturama.

Vani je možda bila niska temperatura, no kod nas, u radionici bake Mraz vilenjaci su bili jako vrijedni, a temperatura uvijek radna. Kroz dvije krojačke radionice uz našu volonterku, vilenjaci su dobili svoju vilenjačku opremu u čijoj su izradi naravno i sami sudjelovali te na kraju s ponosom odjenuli.

Riječ radionica, u prosincu je bila česta, jer osim samoinicijativnih radionica sudjelovali smo i u radionici o ljubavi i prijateljstvu koju je izrealizirao Obiteljski centar Virovitica. Radionica je bila poučna i potakla nas da iznesemo svoje mišljenje ili primjere iz svakodnevice, stoga se veselimo budućim suradnjama.

Već spomenute niske temperature i vjetrovito vrijeme nisu nas spriječili da odemo u šetnju, točnije do drage nam gospođe koja nas je odvela u svoj borik te smo ondje izabrali nama najljepša božićna drvca. Nakon što su nam ih dostavili u našu Udrugu ukrasili smo ih našim ručno rađenim ukrasima. Iako su nas zadesile neke zdravstvene neprilike, ipak smo uz puno volje i truda još više ojačali božićni duh, a u naša četiri zida stvorili maleni i dražesni božićni kutak koji smo i ovjekovječili budnim okom kamere naše voditeljice. Uspomene smo stvorili, prisjetili se da duh Božića nije u skupim poklonima, već u iskrenom zagrljaju i lijepoj riječi. Nadamo se da ste i vi proveli Božić u vašem toplom božićnom kutku, s obitelji uz smijeh i veselje. Želimo vam takav i ostatak godine te još bolji početak Nove godine.

Za kraj, kažu neki mudri ljudi da je prosinac mjesec kada se sunce ponovno rađa, kada opet počinje sjati, prosijavati jer ‘bijeli Božić’ je naravno, opet izostao…Stoga ćemo se držati one teorije da je prosinac dobio naziv po prosjacima koji su najviše prosjačili u vrijeme Božića.

Mi PROSIMO SNIJEG! Unaprijed hvala! Do godine i do čitanja!

Aktivnosti se odvijaju u sklopu programa  “CRES – Cjeloviti pristup razvoju vještina za uspjeh i samostalnost osoba s intelektualnim teškoćama” pod vodstvom magistre primarnog obrazovanja Ane Todorović, a pod financijskom podrškom Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.