Studeni u Vretencima

Svatko od nas u sebi nosi neku posebnost pa je tako i svaka naša godina posebna jer sa sobom donosi mjesece koji su po nečemu specifični. Ako se malo vratimo unazad, sjećate se listopada, punog šarenih, jesenskih boja, lišća posvuda, ludih promjena temperatura, ukratko izazovnog mjeseca u svakom pogledu. Ipak, boje se brzo promijene, niske temperature dođu brzinom vjetra. Dakle, već smo se ‘prešaltali’ na zimu, a da ne spominjemo možda preuranjeni osjećaj Božića, kada, kao da preskočimo taj studeni, možda zato što je hladan, kišan, tmuran… I jest, no u našem slučaju, studen je samo u njegovu nazivu jer je kod nas bila topla i radna atmosfera!

Zašto je studeni poseban? Evo nekoliko zato…

1. ZATO što se u Finskoj studeni zove marraskuu, što znači – mjesec mrtvih, kada se prisjećamo naših bližnjih koji nažalost nisu s nama.
2. ZATO što iako je kišan mjesec, može biti sretan, jer gdje ima veće sreće od skakanja po lokvama dok si u kišnoj šetnji, a odmah imaš i likovni motiv pa usput postaneš umjetnik.
3. ZATO što se u studenom obilježava mjesec animiranog filma pa što ne bismo i mi pokušali biti kao Walt Disney…Kvalitetan film zahtijeva vrijeme, pa ćemo vas tu još malo ostaviti u neizvjesnosti.
4. ZATO što nas je u studenom posjetio divan umjetnik, Jakov, koji je nacrtao naš svijet, a mi smo mu pomogli obojiti ga.
5. ZATO što nas u studenom datumi podsjete zašto je važno zdravo se hraniti, a saznali smo što je dobro znati o šećernoj bolesti. Uz to smo pripremali zdrave obroke, a i tjelovježba nije izostala.
6. ZATO što smo obilježili mjesec hrvatske knjige uz poučnu radionicu pod vodstvom djelatnice Gradske knjižnice Virovitica, a saznali smo da se uz knjigu možemo i razgibati. Pametniji i vitkiji, može li bolje?
7. ZATO što smo posjetili i našu Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina te saznali štošta o simbolima našeg grada.
8. ZATO što je studeni mjesec kada smo se okušali u ulozi televizijskih voditelja kako bi obilježili svjetski dan televizije, no nešto prije nas je posjetila i prava (čitaj PLAVA) televizija.
9. ZATO što su Anglosaksonci za studeni imali naziv ‘blotmonath’ što znači krvavi mjesec, odnosno mjesec žrtvovanja životinja… Pogađate, čvarci i salenjaci bili su na meniju.

I zadnje ZATO nas je zaplelo u šarena klupka vune, no ipak smo se snašli te stvorili razne ukrase koje ćemo izložiti u prosincu na našem božićnom štandu. Da, preuranjeni osjećaj Božića, PRISUTAN. Nismo mogli odoljeti, a vjerujemo da niste ni vi…Stoga vam u prosincu pripremamo pravu božićnu atmosferu! Do čitanja!

Aktivnosti se odvijaju u sklopu programa  “CRES – Cjeloviti pristup razvoju vještina za uspjeh i samostalnost osoba s intelektualnim teškoćama” pod vodstvom magistre primarnog obrazovanja Ane Todorović, a pod financijskom podrškom Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.