6. radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“

U petak 1.4.2022. godine u prostorijama posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, održana je šesta radionica projekta „POKRENI PROMJENU – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ pod financijskom podrškom Ministarstva znanosti i obrazovanja, a čiji je nositelj Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina sa partnerima na projektu Osnovnom školom Eugena Kumičića, Slatina i Zavičajnim muzejom Slatina.

Sudionici projekta su 10 učenika posebnih odjela i 10 učenika osmih redovnih razreda istoimene škole, podjeljeni u dvije grupe pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić i Patricije Karaman.

Današnja radionica nosila je naziv „AKTIVNO SLUŠANJE“, a cilj radionice bio je učenike sudionike projekta naučiti što je to aktivno slušanje i kako se ono razlikuje od načina na koji obično slušamo druge, te osvijestiti da među ljudima često dođe do sukoba jer nisu dobro čuli ili razumjeli što im je druga osoba rekla.

U glavnoj aktivnosti učenike smo kao i inače, podijelili u parove (1 učenik posebnog odjela sa jednim učenikom iz redovnog razreda), a zadatak je bio da se međusobno bolje upoznaju. Prvo se jedan učenik predstavlja i priča o tome što voli, koji mu je najdraži film, hobi, boja, životinja, jelo i sl.), a drugi učenik ga sluša i ne prekida, nego zapisuje ono što je čuo, zatim mijenjaju uloge. Nakon toga svatko iz para je predstavio svog prijatelja na način da je rekao što je o njemu kroz aktivno slušanje čuo i naučio.

Na kraju radionice, učenici su u parovima uz pomoć tableta i pametne ploče igrali različite vrste edukativnih igara i zagonetki, slagalica, križaljki, premetaljki i sličnih online igrica, te se na taj način uz opuštenu i zabavnu atmosferu, još bolje upoznali.