64. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Radni tjedan nam je proletio za čas, doduše bio je kraći no inače, ali kao i uvijek ispunjen aktivnostima i dragim nam ljudima.

Odmah na početku tjedna dočekalo nas je obilježavanje svjetskog i nacionalnog Dana kravate. Nakon što smo o kravati razgovarali, upoznali načine vezanja, izradili smo i letak koji smo dijelili prolaznicima, a neki su nam hrabro dopustili da pokažemo svoje umijeće vezanja kravate na njima. U svemu tome pomogla nam je i volonterka Danica Tot koja je za nas i održala radionicu vezanja kravate.

A opet se vraćamo kategoriji „Za one koji žele znati više“, pa ako niste znali:

  • Svjetski i nacionalni Dan kravate obilježava se od 2003. godine kada je oko pulske Arena postavljena umjetnička instalacija najveće kravate na svijetu koja je simbolički povezala antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate upućena je poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.
  • Također, kravata je univerzalno poznat hrvatski simbol koji su Europom u 17. stoljeću proširili hrvatski vojnici. Obilježavanje Dana kravate potaknula je Academia Cravatica, neprofitna ustanova koja se bavi kulturnom baštinom kravate, te se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate.

Nakon upoznavanja s kravatom, uslijedilo je upoznavanje s glazbom uz našega Šimu Milovca. Uz Šimu note smo već upoznali, a sada je na red došao i pisanje nota. Tako smo vrlo uspješno ovladali pisanjem violinskog ključa, cijelih nota, polovinki i četvrtinki, a ono što nam je pomalo zadalo glavobolju je sviranje tih nota na različitim instrumentima. Više-manje uspješno uz Šimu upoznajemo svu ljepotu stvaranja zvonke radosti poznate pod nazivom glazba i zato se Šimi uvijek veselimo i s veseljem ga dočekujemo.

A vama dragi naši prijatelji želimo ugodan, glazbom ispunjen vikend.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.