COOL je biti POSEBAN!

Peta radionica pod nazivom „Cool je biti poseban“ odrađena je sa 3 grupe učenika (dvije grupe OŠ Eugena Kumičića i jedna grupa OŠ Josipa Kozarca) u dvije škole, a za cilj je imala osvijestiti i slobodno izraziti svoju pripadnost manjinskoj i većinskoj skupini, upoznati i prihvatiti različitosti, jačati samopoštovanje, asertivno se izražavati, te kao i uvijek jačati grupnu dinamiku i povezanost.

Radionice su odrađene 27.2. pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić, Patricije Karaman i Anje Majdenić.

Radionicu smo započeli grupnom aktivnosti Mozaik – gdje su učenici u malim grupama trebali osmisliti i nacrtati neki predmet ili konstrukciju od onoliko dijelova koliko ih ima u grupi. Zatim svatko u svoj dio napiše neke svoje posebnosti po kojima se ističe u odnosu na ostale u grupi.

Zatim smo nastavili razgovor postavljajući slijedeća pitanja:

  • Po čemu se sve vi u razredu razlikujete? Je li to što ste različiti dobro?
  • Volite li se družiti sa sebi sličnima ili drugačijima? Zbog čega?
  • Na primjer, kad bih vas pitala koje su vam tri omiljene stvari, što biste rekli? Dakle, neke su vam stvari i zajedničke.
  • Jeste li kad bili „u manjini“? Kada?
  • A jeste li kad bili u slabijem položaju u odnosu na nekog? Što to znači?
  • Kako sve možemo pripadati nekoj manjini?

Nakon zanimljivog razgovora uz pomomoć radnog lista svatko od učenika je dobio zadatak prepoznati na koje je sve načine privilegiran (pripada većini ili moćnijoj skupini), ali i na koje je načine u manjini, odnosno u slabijem položaju u odnosu na ostale.

Voditeljice su naglasile učenicima da imaju na umu da ponekad i „manjina” može biti u povoljnijem položaju, npr. ako se netko jako ističe statusom, izgledom, nekom vještinom ili osobinom, te da nam ponekad ista osobina može i davati i oduzimati moć.

Na kraju diskusije i poučnog razgovora, odlučili smo isprobati neke popularne Tik -Tok igre, uz koje su se učenici opustili, zabavili te sami inicirali igru i međusbone razgovore.

Nositelj projekta „POKRENI PROJMENU II – Unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina u partnerstvu sa Osnovnom školom Josipa Kozarca, Osnovnom školom Eugena Kumičića i Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina. Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u sklopu Odluke od dodjeli bespovratnih sredstava projekata udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2022./2023. u iznosu od 101.950,83 HRK, a trajanje projekta je 10 mjeseci, odnosno od 1.11.2022. do 31.8.2023. godine.