Otvaranje izložbe „POKRENI PROMJENU“ u Zavičajnom muzeju Slatina

U sklopu projekta „Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ čiji je nositelj Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, a partneri na projektu Osnovna škola Eugena Kumičića Slatina i Zavičajni muzej Slatina, dana 20.6.2022. otvorena je izložba simboličnog naziva „Pokreni promjenu“.

U galerijskom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina okupljene posjetitelje pozdravio je kustos istoga Srđan Đuričić, te im zaželio dobrodošlicu. Ovoga puta imamo malo drugačije otvorenje jedne izložbe budući da smo navikli na uglavnom večernje termine ovakvih događanja, – istaknuo je Đuričić te pojasnio ulogu Zavičajnog muzeja u realizaciji spomenutog projekta.

– Prije gotovo godinu dana Zavičajni muzej Slatina postao je partner na ovom prekrasnom projektu u koji smo se vrlo rado uključili te smo aktivno participirali u brojnim projektnim aktivnostima. Sami smisao ove izložbe kao i cijeloga projekta je inkluzija, odnosno apsolutno uključivanje, a u ovom slučaju uključila je djecu s teškoćama u razvoju unutar same zajednice, odnosno ljudi koji ih okružuju. Sav njihov trud kroz radionice održane tijekom proteklih deset mjeseci vidljiv je na ovoj izložbi. Izložba prikazuje različite predmete koje su izradili učenici redovnih razreda i učenici posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina. U ovim se radovima vide dojmovi koje je na njih ostavilo druženje kroz ovaj projekt, a svaki od njih nosi jednu posebnu priču i zanimljivu poruku, – rekao je kustos Đuričić te čestitao Udruzi Vretenac i OŠ Eugena Kumičića na uspješno završenom projektu u nadi još zajedničkih projekata u narednom razdoblju, osobito ovakvih jer je i sam cilj i smisao Muzeja upravo inkluzija, odnosno uključivanje svih u našu zajednicu.

Izložbu je potom otvorio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u pratnji svog zamjenika Ilije Nikolića.

Meni je drago što je u projekt bilo uključeno nekoliko vrlo bitnih čimbenika našega grada, prije svega Osnovna škola Eugena Kumičića kao domaćin Vretencima koji su bili nositelj ovoga projekta, a sve se lijepo zaokružilo i suradnjom sa slatinskim Zavičajnim muzejom.

U ovih nekoliko godina svoga postojanja i rada Vretenci su napravili jako puno, i to ne samo za svoju udrugu i grad Slatinu već i puno šire, a osobito za svoje članove i njihove obitelji i čestitam im na kontinuiranom radu čiji se rezultat vidi i na ovoj izložbi.

Jako je bilo bitno da svi vi budete na svakoj radionici za vrijeme trajanja projekta i svojim rukama napravite nešto kvalitetno, a ovo je samo jedan mali izraz od onoga što vi sve možete, a možete jako puno, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te pozvao sve Slatinčane i goste koji će ovoga ljeta boraviti u Slatini da posjete izložbu „Pokreni promjenu“ koja će biti otvorena naredna dva mjeseca i sve njih možda potaknuti na pozitivne promjene.

Kroz projektne aktivnosti projekta „Pokreni promjenu – unapređenje socijalnih vještina u inkluzivnom okruženju“ ukratko nas je provela tajnica Udruge Vretenac Slatina Ivana Sabolić.

U sklopu projekta je od studenog 2021. godine do kolovoza 2022. godine održano 18 radionica razvoja socijalnih vještina, pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Ivane Sabolić i Patricije Karaman, ujedno i voditeljice projekta, a uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja u visini od 46.666,67 kuna.

U tih 10 mjeseci provođenja aktivnosti projekta održale su se i 3 likovno – kreativne radionice, kroz koje se pratilo povezivanje učenika.

Tako je 10 učenika iz posebnih odjela i 10 učenika iz osmih redovnih razreda OŠ Eugena Kumičića sudjelovalo u zajedničkim radionicama stjecanja i razvijanja socijalnih vještina usmjerenih na pokretanje pozitivnih promjena kod djece s teškoćama u razvoju, a sve s ciljem poboljšanja kvalitete njihova života stvaranjem inkluzivnog okruženja u nadi da će na taj način steći nove i razviti već stečene socijalne vještine.

I ova će izložba kao jedan od rezultata projekta biti dostupna na web stranici Udruge Vretenac, https://www.udruga-vretenac.hr/, kao i priručnik sa svim aktivnostima koje su odrađene u ovom projektu kako bi se svi zainteresirani mogli njime služiti te razvijati inkluzivno društvo u svojim ustanovama.

TEKST I FOTOGRAFIJE PREUZETE SA PORTALA RADIO SLATINA (https://www.radioslatina.hr/)