Prezentacija studijskog posjeta zajednici L’Arche de Cuise

Danas, 26.4.2023. okupili smo se u prostorima naše Udruge, da bi čuli kako je prošao studijski posjet zajednici L’Arche de Cuise u Francuskoj u sklopu projekta „FRIENDS WITHOUT BORDERS“.

Od 10. – 14.4.2023. gosti ove zajednice ispred Udruge Vretenac, Slatina bili su Patricija Karaman (predsjednica udruge), Ivana Sabolić (tajnica udruge), Davor Marincel (član) i Ivo Mošnja (osobni asistent).

L’Arche de Cuise je zajednica koja okuplja osobe s invaliditetom i pruža im razne okupacijske aktivnosti, a nalazi se u prekrasnom selu Cuise-la-Motte, nekoliko kilometara od francuskog gradića Compiègnea, te djeluje više od četrdeset godina. Danas L’Arche de Cuise okuplja gotovo stotinu članova i prijatelja, među kojima je 49 osoba s invaliditetom, a prilagodila je svoju strukturu kako bi mogla pružiti podršku i osobama s višestrukim i teškim oblicima invaliditeta. Zajednica se sastoji od 6 kuća: l’Etoile, la Colombe, l’Oasis et Massabielleu u kojima život dijele 33 osobe s invaliditetom i dvadesetak pomoćnika te kuće: la Semence i le Surgeon, u kojima je smješteno 12 osoba s višestrukim invaliditetom i isto toliko asistenata. Aktivnosti koje se nude u zajednici su raznolike, a uključuju rekreativno jahanje, kuhanje, terapijsku glumu, glazbo-terapiju, likovnu terapiju i razne radne aktivnosti.

Također i sam član, Davor Marincel, kroz svoju prezentaciju pod nazivom „Moja francuska avantura“ upoznao nas je sa svime što je doživio na ovom putu sa posebnim naglaskom na to kojim se sve prijevoznim sredstvima vozio.

U ovom studijskom posjetu članovi Udruge Vretenac su puno toga novoga čuli, doživjeli i naučili, a ono najvrijednije i najvažnije, je to, da su, zbilja stekli prijateljstva koja ne poznaju granice.