66. tjedan aktivnosti „Škole samostalnog življenja“

Tjedan nam je proletio brže nego obično, a to samo znači da je bio ispunjen aktivnostima.

Senka i Josip, naši polufinalisti „Amorove žlice“ puni još uvijek svježih dojmova uz prvu tjednu kavicu jedva su čekali ispričati sve one doživljaje s polufinalnog natjecanja. Oni, sad već iskusni natjecatelji, skoro pa profesionalni kuhari i koktel majstori svoje znanje nesebično su podijeli s nama, a zajedno s njima odlučili smo organizirati jedno malo kulinarsko natjecanje unutar udruge jer interes za kuhanje kod Vretenaca naglo je porastao.

Lajtmotiv našeg radnog tjedna božićni je duh i sve ono što uz njega dolazi, pa i svima drago darivanje. U ovo predblagdansko vrijeme dok izrađujemo sve one božićne ukrase sjetili smo se onih koji nemaju mogućnost uživati u čaroliji Božića. Razgovarali smo o tome što znači biti human i kako pomoći i razveseliti one koji našu pomoć trebaju. Tako smo odlučili skupiti voće i slatkiše koje imamo, ukrase koje smo izradili i njima od srca darivati obitelj kojoj će to puno značiti.

U pauzama od izrade božićnih ukrasa stigli smo se pozabaviti i vlastitim zdravljem i važnošću pravovremenog reagiranja i odlaska liječniku. Digitalni tlakomjer, postao je tako zvijezda radionice. Naučili smo ponešto o krvnom tlaku, kako ga regulirati, a pozabavili smo se i tjelesnom temperaturom i važnošću dezinficiranja toplomjera nakon svakog korištenja.

A kao šećer na kraju tjedna došla nam je naša edukacijska rehabilitatorica Ivana Sabolić, koja je za nas pripremila jednu plesnu radionicu. Zajedno s Ivanom kroz ples učili smo kako neverbalno komunicirati i izražavati svoje osjećaje, jer čak 55% komunikacije koju ostvarujemo je neverbalno – odnosno mimikama, gestama, pa čak i načinom odijevanja.
Nakon ove komunikacijsko plesne radionice, još jedno iznenađenje – na radionici su nam se pridružile mame. Riječ je ovdje o jednoj posebnoj Advent-radionici. Razgovarali smo o adventu, njegovom značenju, a zatim smo se svi zajedno pod vodstvom naše tete Jasne Horvat, bacili na izradu adventski vjenčića.

Dnevne aktivnosti “Škole samostalnog življenja” održavaju se u sklopu projekta “Nauči me i uspjet ću!” čiji je nositelj Udruga Jaglac, Orahovica a jedan od partnera Udruga Vretenac. Projekt “Nauči me i uspjet ću!” odobren je u okviru poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I, Operativni program učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”. Projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda.