Vretenci za autizam predavanjem, radionicom i osvjetljivanjem zgrade Gradske uprave

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 2007. godine objavila je 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu s ciljem skretanja javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinih najčešće razvija u prve tri godine života. Danas, kada smo postali svježi izazovi koji sa sobom nose poremećaj nosa iz spektra autizma u svakodnevnom životu, ovaj Dan obilježavamo prije svega kako kroz obrazovanje djece, roditelja, učitelja, zajednice potaknuli na prihvaćanje, razumijevanje i ljubav. Ovu četvrtu godine svoga djelovanja Udruga Vretenac, Slatina Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježila je nekoliko aktivnosti:

  1. Predavanje na temu: “IKT kao sredstvo podučavanja djece s teškoćama u razvoju ” koje se održalo u srijedu 31.3.2021. u 17 sati u Poduzetničkom inkubatoru Slatina. U sklopu predavanja edukacijske rehabilitacije Patricija Karaman i Ivana Sabolić provele su sve prisutne kroz uvođenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) u poučavanju djece s teškoćama u razvoju, te kako pomoću istih, učenje učiniti zabavnim, upravljanje zadacima lakšima, ali isto tako i progovori negativno stranama pretjerane upotrebe IKT-a u svakodnevnom životu djece. Predavanje je bilo namijenjeno roditeljima, odgajateljima, učiteljima, kao i svi zainteresirani, a moramo napomenuti da je održano besplatno.
       
  2. [“Oboji svijet u plavu”] Aktivnost je kojom je zgrada Gradske uprave u petak 2. travnja od 19 i 30 do 21 sat zasvijetlila plavom bojom. Zašto baš plavom? Plava boja predstavlja hladnoću i nedodirljivost budući da ove osobe osjećaju i unutar svjetova uglavnom teško prenose izvan sebe. Također, plava boja podsjeća nas da su poremećaji iz spektra autizma gotovo pet puta češći kod dječaka nego kod djevojčice.
       
  3. Jedna od aktivnosti kampanje “Vretenci za autizam” bila je i radionica 1.4.2021. kojom su se članovi Udruge Vretenac, Slatina (osobe s intelektualnim teškoćama) pod vodstvom edukacijskih rehabilitatorica Patricije Karaman i Ivane Sabolić kroz različite aktivnosti pomoću ICT AAC aplikacije pokrenuli na zapažanje, usvajanje i učenje a kroz zabavu.

Udruga Vretenac, Slatina želi zahvaliti svima koji su zajedno sa nama sudjelovali u obilježavanju ovog bitnog dana, ne samo za nas, nego i za cijelu zajednicu!

Povećaj ili smanji font
Inverzija boja