Dramske aktivnosti u poticanju grupne interakcije

U subotu 28.9.2019. godine, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina ugostila je doc.dr.sc. Damira Miholića, inače Pročelnika Odsjeka za motoričke poremećaje, kronične bolesti i Art-terapije sa Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta.

Profesor Miholić održao je dvije radionice za članove Udruge Vretenac. Prva radionica dramskih aktivnosti bila je namjenjena volonterima Udruge, dok je druga radionica provedena sa grupom mladih i odraslih osoba s intelekulanim teškoćama, a sve u sklopu projekta „Pusti me da koračam u skladu s glazbom koju čujem“ pod financijskom podrškom Grada Slatine.

Na radionicama profesor Miholić prikazao je dramske aktivnosti kroz primjenu dramskih igara, fizičkog izražavanja, improviziranih igara uloga, diskusije i drugih tehnika i postupaka. Dramske aktivnosti predstavljaju adekvatan medij za poticanje spontanosti i kreativnosti sudionika te njihove međusobne komunikacije. Ove aktivnosti potiču osjećaj povjerenja, sigurnosti, timskog rada i učenje putem iskustva.

Aktivnosti su sadržajno (tematski) prilagođene dobi i mogućnostima sudionika, ali zbog općeljudske prirode dramskog doživljavanja svijeta, svi u njima mogu sudjelovati te putem njih izražavati svoje osjećaje, razmišljanja i iskustva.

Samo ove godine, Udruga Vretenac orgnaizirala je već niz stručnih radionica i predavanja. „Govorne teškoće djece predškolske i školske dobi“ povodom obilježavanja Europskog dana logopeda, zatim radionicu i predavanje „Važnost poticanja psihomotornog razvoja u ranoj dječjoj dobi” u suradnji s Kabinetom za ranu psihomotoričku stimulaciju, predavanje i radionice povodom obilježavanja dana osoba s Down sindromom pod nazivom „Tolerancija nije strana riječ“, a povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, organizirano je predavanje na temu „Pristupi i metode rada s djecom i osobama iz autističnog spektra“.

Povećaj ili smanji font
Inverzija boja