Održano stručno predavanje pod nazivom “Pristupi prema osobama s intelektualnim teškoćama”

U subotu 14.3.2020. godine u prostorijama posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina organizirala je stručno predavanje pod nazivom „Pristupi prema osobama s intelektualnim teškoćama“.

Predavnje je bilo namijenjeno isključivo volonterima i članovima udruge kako bi unaprijedili svoja znanja, vještine i komepetencije u radu s ovom ranjivom populacijom. Gošće predavačice bile su mr.sc.Mirjana Jakovčev, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektulanim teškoćama i predsjednica Udruge osoba s intelelekutalnim teškoćama Regoč iz Slavonskog broda, te magistra edukacijske rehabilitacije Andrea Gašpar iz Centra za unapređenje kvalitete života Niteo iz Slavonskog Broda.

Na samom početku sve prisutne pozdravila je predsjednica udruge domaćina Patricija Karaman, a zatim je predavanje započela magistra edukacijske rehbilitacije Andrea Gašpar, koja je sve pristupne upoznala sa vrstama i stupnjevima invaliditeta te specifičnostima vezanima za svako stanje (oštećenje vida/sluha, poremećaji govorno-glasovne komunikacije i specifične teškoće u učenju, tjelesni invaliditet, snižene intelektualne sposobnosti te poremećaji iz spektra autizma). U predavanju se pričalo i o adekvatnim oblicima pružanja individualne podrške, te koje su to vrijednosti i vještine potrebne u radu s osobama s invaliditetom. Nakon toga uslijedilo je predavanje mr.sc .Mirjane Jakovčev koja je uz mnoštvo praktičnih primjera iz prakse pričala o tome što je sve potrebno za postizanje poželjne kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama u zajednici (individualni plan podrške, neovisno življenje, zapošljavanje, život u obitelji, uključivanje u zajednicu) te koja je važnost uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u aktivnosti i programe udruga koje su njima i namijenjene.

Ovo je još jedno u nizu predavanja koje je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina organizirala u svrhu jačanja kompetencija i znanja svojih članova kako bi bili što uspješniji i kvalitetniji u radu te na taj način doprinjeli aktivnoj i kvalitetnoj integraciji osoba s intelektualnim teškoćama u našu zajednicu.